pietricica turism

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași ne-a comunicat, printr-o adresă oficială, la solicitarea noastră, că responsabilitatea accidentului mortal, petrecut la Țepeșeni, Bicazu Ardelean, este a primăriei comunei.

Vă comunicăm că, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 43/1997, privind regimul drumurilor, art 38

  • alin 1: ”Pe sectoarele de drum uri publice care traversează localități rurale, autoritățile administrației publice locale sunt obligate să întrețină șanțurile, rigolele, podețele, plantațiile, trotuarele, căile pietonale sau altele asemenea
  • alin 2: ”Pe sectoarele de drum din afara localităților, obligațiile prevăzute la alin 1 revin, după caz, administratorului drumului.

Din aceste considerente, vă recomandăm să vă adresați Unității Administrativ Teritoriale Bicazu Ardelean, instituția căreia îi revin obligațiile la care vă referiți”.

Solicitarea noastră către DRDP Iași a fost făcută cu scopul de a lămuri cine este responsabil de producerea accidentului mortal din ziua de 21 februarie, când un bărbat din localitatea Țepeșeni și-a pierdut viața, strivit de o bucată din parapetul unui podeț. Din cercetările făcute de polițiști a rezultat că bărbatul s-a dezechilibrat și a căzut în șanț, iar când a vrut să se ridice s-a prins de bucata de parapet, care fiind deja dislocată, a căzut peste el. Localnicii știu că anul trecut a avut loc un eveniment rutier în zonă, iar o mașină a lovit parapetul respectiv – făcut, teoretic, din beton armat -, și l-a degradat. De ce anume nu s-au făcut reparațiile necesare între timp ar trebui să spună primarul Constantin-Ioan Bîrsan, din punctul de vedere al DRDP Iași.

Primarul susține, însă, că ordonanța invocată de administratorul drumurilor naționale se referă la podețele care asigură accesul la locuințele cetățenilor, nicidecum la podețele care subtraversează drumurile naționale.

Eu înțeleg că vor să mă scoată pe mine vinovat, dar primăria nu are cum să investească în repararea podețelor de pe drumurile naționale, pentru că mă ia de gât Curtea de Conturi”, a declarat primarul Constantin Ioan Bârsan. ”Imediat voi discuta cu doamna secretar și cu doamna juristă și le voi cere lămuriri, pentru că sunt convins că ele trebuie să știe ce înseamnă podeț în sensul legii. Acolo a fost un accident anul trecut și imediat după acest eveniment cei de la Drumuri Naționale ar fi trebuit să repare parapetul”. (C.M.)