Drăgușanu îi face „stație” lui Chitic, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDeputatul Cătălin Drăgușanu (ALDE) i-a cerut public, într-o conferință de presă, lui Dragoș Chitic (PNL) să răspundă la câteva întrebări după ce a invocat un articol apărut în Mesagerul de Neamț, cu titlul ”Un contract cât o demisie pentru Dragoș Chitic”.

Drăgușanu a făcut un rezumat al articolului, după care a venit cu propriile concluzii.

„Un subiect deosebit de important, pe care nu m-aș fi gândit să-l abordez, dar am văzut, astăzi, într-un ziar nemțean, un ziar care cred eu că este cât se poate de respectabil, un articol care se numește «Un contract cât o demisie pentru Dragoș Chitic». Este legat de faptul că domnul Dragoș Chitic, din calitatea sa de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Urbtrans, a semnat un contract de execuție a unor stații de autobuz, de troleibuz, pe raza municipiului Piatra-Neamț. Nu vreau să discut despre starea, posibila stare de incompatibilitate la care s-a supus domnul Chitic prin semnarea unui astfel de contract, având funcția și de viceprimar cu atribuții de primar. Deci, prin urmare, orice fel de autorizație de construcție ar fi venit tot către dumnealui spre semnare. Nu vreau să mă refer nici la starea de conflict de interese la care s-a supus domnul Chitic, ci aș vrea să mă refer la un alt aspect. Aș vrea să scot în evidență modul în care domnul Chitic susține cheltuirea banului public ce reiese din acest contract, din procesul verbal pe care l-am văzut în ziar. Că s-a contractat execuția unor stații de autobuz. În speță, stațiile: Adridan, stația Piața Dărmănești, stația Maelvi, stația Orion, stația Calea Romanului, stația Metalo și stația Speranța. Acest contract a fost făcut în luna ianuarie a anului 2016, dar cu toții știm că aceste stații existau dinainte de ianuarie 2016. Procesul verbal de constatare a execuției acestor stații am văzut că e făcut în aprilie. Deci, teoretic ar fi trebuit să fie înlocuite aceste stații. Nici acesta nu este aspectul pe care vreau să-l scot în evidență”, a spus Drăgușanu.

Bănuielile și site-urile de profil

Drăgușanu a ajuns la concluzia că sumele pentru execuția stațiilor s-au plătit mai mult decât prețul pieței, iar bănuiala motivului pentru care s-a întâmplat acest lucru este legat, cu alte cuvinte, de „circuitul banului în natură”.

„Vreau să arăt, conform acestui articol, că pentru execuția acestor 7 stații s-au cheltuit 91.000 de lei. Adică aproximativ 13.000 de lei pe stație. În euro, aproximativ 3.000 de euro pe stație. Am văzut cu toții aceste stații, știm cum arată. Sunt foarte simple din punct de vedere constructiv, sunt prevăzute cu 3 băncuțe, pe care înțeleg că dumnealor le numesc alveole. M-am uitat, însă, pe site-urile de profil, căutând să văd cât poate costa o astfel de stație. Am găsit pe majoritatea site-urilor de profil că o astfel de stație costă între 2.000 și 2.500 de lei. De ce au plătit domnul Chitic și ADI Urbtrans sume de 6 ori mai mari pentru astfel de stații, eu nu pot să răspund, însă îl rog public pe domnul Chitic să răspundă la această întrebare. Bănuiala noastră este următoarea. Că ADI Urbtrans, care colectează o taxă de la fiecare transportator, de pe raza județului Neamț, o taxă care ar trebui să se ducă pentru investiții în infrastructura de transport călători, pentru creșterea confortului călătorilor. Ori, suma care a fost constituită pentru această taxă este destul de mare, este vorba despre câteva miliarde de lei vechi, bani care trebuiau cheltuiți rapid având în vedere că este și an electoral și bineînțeles că modul cel mai ușor de a-i cheltui era să contractezi, pe acești bani publici, lucrări de 6-7 ori mai mari decât valoarea reală a pieții. Și, sigur, trebuia să existe certitudinea că o parte din acești bani se pot întoarce ușor înapoi. Cumperi produse la prețuri de 6-7 ori mai mari pentru ca să ai convingerea că diferența de la valoarea reală o poți împărți cu cel cu care ai contractat. Îl întreb pe domnul Chitic de ce s-a întâmplat acest lucru, ce rațiuni au stat la baza contractării unor lucrări simple, unor produse simple, la preț de 6-7 ori mai mari decât prețul pieții?”, a adăugat Drăgușanu.

Întrebările candidatului la Primăria Piatra-Neamț s-au izbit de pereții sediului ALDE, deoarece o confruntare directă între Chitic și cel care arată cu degetul nu a avut loc… încă. (M.T.)

Articolul precedentDIICOT: Profesor „pasionat” de băieţii de liceu!
Articolul următorPiața, fotbalul și apa, triunghiul priorităților la Primăria Piatra Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.