Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat aseară că a emis patru ordine care aduc noi reglementări în sistemul sanitar. Ordinele comandantului acțiunii au fost adoptate aseară, 29 martie și clarifică o serie de aspecte în sistemul sanitar de urgență pre-spitalicească și pentru personal medical din spitale.

Pentru că au existat refuzuri la internare, primul ordin prevede răspundere penală în cazul când pacienți netestați și care nu au rezultatul testului la coronavirus nu sunt internați. „Refuzul de internare – şi atragem atenţia asupra acestui lucru – a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţă penală. Atragem atenţia managerilor şi şefilor de secţie, precum şi medicilor care efectuează gărzi în spitale că pacienţii nu pot fi refuzaţi, tratamentul, pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativ Covid”, a declarat Raed Arafat, care a argumentat că au existat mai multe astfel de situaţii de refuz.

*„Orice pacient poate fi suspectat de a fi Covid pozitiv

Ordinul stabilește reguli clare de internare a pacienților care ajung la UPU și în spitale, dar și obligația personalului medcical de a se proteja corespunzător: „Primul, şi pe care-l considerăm extrem de important, este cel care stabileşte anumite reguli pentru internarea pacienţilor care se prezintă la unităţile de primiri urgenţe şi la spitale. După ce ni s-a semnalat că în unele situaţii s-a întârziat cu internarea sau cu transferul din cauza lipsei testării şi a confirmării sau a infirmării infecţiei cu Covid, am decis să emitem un ordin al comandantului acţiunii, care stabileşte clar că orice pacient poate fi suspectat de a fi Covid pozitiv, chiar dacă nu există testarea la nivelul unităţii de primiri urgenţe, motiv pentru care personalul medical trebuie să se protejeze corespunzător, după care pacientul care are altă patologie şi care necesită internare imediată sau pacientul în stare critică se va interna în spitalul în care există sau la care s-a prezentat sau în alt spital conform ordinului Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic a pacientului critic sau la un spital stabilit de direcţiile de sănătate publică”, potrivit comandantului acțiunii.

În acest ordin se mai stabileşte modul de detaşare a personalului medical și nemedical pe perioada stării de urgenţă. Medicii, asistentele şi personalul auxiliar, chimiştii, biologii, farmaciştii, fizicienii, kinetoterapeuţii pot fi detaşaţi sau delegaţi la alte unităţi publice care au deficit major de personal, fără a putea refuza detaşarea sau delegarea pe perioada stării de urgenţă. Dacă mutarea se face în alte localităţi, autorităţile locale au obligaţia să le asigure cazarea şi hrana. Detaşarea în interiorul judeţului se face la propunerea DSP și prin ordin al prefectului, iar detaşarea în alt judeţ se face prin dispoziţia unui secretar de stat din MS sau prin ordin al comandantului acţiunii. (ZCH NEWS)

Articolul precedentAmenzile se tot adună! Le şi plăteşte cineva?
Articolul următorŞTIRI OFICIALE: Numărul persoanelor decedate a urcat la 44