0:00

* medicul a fost prins în flagrant când lua şpagă pentru a falsifica certificatele medico-legale

Dr. Radu Ioan Maxim, care a fost ani de zile singurul medic legist din zona Romanului şi a dat cu onoarea de pereţi în ultima zi de serviciu înainte de pensionare (16 mai 2014), a fost trimis în judecată de Parchetul general, pentru 8 infracţiuni de luare de mită şi 5 infracţiuni de fals intelectual. Flagrantul i s-a făcut cu 300 de lei, preţul „corect” pentru mărirea numărului de zile de îngrijiri medicale în cazul unui accident rutier, însă din rechizitoriul procurorilor rezultă că doctorul era la fel de „înţelegător” și pentru sume mai mici: „Inculpatul, în perioada martie – aprilie 2014, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în schimbul unor sume de bani (cuprinse între 20 Euro şi 200 Ron), la solicitarea unor beneficiari precum inculpaţii Samson Maria Cristina, Cica Ghiorghe şi Cichi Adrian, atesta, în mod nereal, în certificatele medico-legale eliberate, un număr de zile de îngrijiri medicale mai mare decât cele necesare sau decât cele efectuate în fapt, în vederea agravării situaţiei juridice a agresorilor persoanelor vătămate”.

Odată cu dr. Maxim, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a Mariei Cristina Samson, a lui Adrian Cichi şi a lui Ghiorghe Cica,  pentru dare de mită şi instigare la fals intelectual.

Maria Cristina Samson i-a dat medicului 200 de lei pentru a-l „ajuta” cu mai multe zile pe fratele ei, care fusese victima unei agresiuni, înscris ce urma a fi ataşat într-un dosar penal, în scopul intimidării agresorului”, după cum au precizat procurorii. Cu aceeaşi sumă a “cotizat” Ghiorghe Cica pentru a obţine 10 zile de îngrijiri medicale în plus pentru fiul lui, agresat de cineva.

Cel mai ieftin a scăpat Adrian Cichi pe care l-a costat doar 20 de euro să-şi înfunde mai tare agresorul.

Cum documentele medico-legale sunt piese de bază în dosarele penale, procurorii au conchis: Actele depuse în cadrul unor cauze penale au efecte în ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptelor, existând situaţii când o faptă a fost calificată, potrivit atestării în fals a medicului, ca fiind o vătămare corporală din culpă, deşi, în realitate, fapta nu e prevăzută de lege. Totodată au existat situaţii în care agresorii au apelat la serviciile medicului în vederea atenuării răspunderii penale sau pentru sustragerea de la răspunderea penală. Atitudinea şi modul de operare a inculpatului Maxim Radu Ioan este de natură a aduce prejudicii grave înfăptuirii justiţie, ca urmare a atestărilor în fapt efectuate cu ocazia eliberării unor documente medicale care erau depuse la dosarele penale, în condiţiile în care era unica autoritate emitentă a unor astfel de certificate medico-legale la nivel local”.

Doctorul Maxim şi ceilalţi inculpaţi din dosar vor fi judecaţi la Tribunalul Neamţ. (C. MIRCEA)

Articolul precedentCampionatul Mondial de Fotbal 2014 / FIESTA DO BRASIL (IV)
Articolul următorOchii dispreţului public