0:00

Caravana din cadrul campaniei ”Protejează-i aripile!”, un amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în România, a ajuns la Iași. În prezența autorităților locale, inițiatorii campaniei – MSD România și Institutul Național de Sănătate Publică – au atras atenția asupra rolului vital al prevenției în ceea ce privește controlul cancerului de col uterin.

Contextul în care se desfășoară această campanie națională de conștientizare privind prevenția cancerului de col uterin este unul îngrijorător: în fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, însemnând 12% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Uniunea Europeană. De asemenea, peste 1.900 de femei din România pierd, în fiecare an, lupta cu cancerul de col uterin, mai multe decât în oricare altă țară din cadrul Uniunii Europene.

Dr. Carmen Ungurean: ”Cancerul de col uterin este un cancer cumsecade: poate fi prevenit”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn cadrul conferinței de presă, dr. Laurențiu Bontaș, Unitatea Regională Nord-Est, Programul național de screening pentru cancerul de col uterin, a prezentat cele mai noi date cu privire la incidența cazurilor de cancer de col uterin în regiunea Nord-Est din România, iar dr. Carmen Ungurean, coordonator Programul național de screening pentru cancerul de col uterin, Institutul Național de Sănătate Publică, a prezentat rezultatele studiului independent „Atitudini și comportamente în prevenția cancerului de col uterin în România” pentru regiunea Nord-Est. Totodată, au fost comunicate rezultatele demersurilor de prevenire și control desfășurate în regiunea de Nord-Est,  dar și planul de acțiune pentru a reduce povara bolii în rândul femeilor din România.

Dr. Carmen Ungurean: ”Cancerul de col uterin este un cancer cumsecade: poate fi prevenit”, ZCH NEWS - sursa ta de informații„România prezintă o incidență de 3 ori mai mare a cazurilor de cancer de col uterin decât media la nivelul Uniunii Europene.  Totodată, România se află pe primul loc din țările Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei)”, a declarat dr. Carmen Ungurean. În ceea ce privește atitudinea femeilor din Moldova cu privire la comportamentul preventiv în raport cu cancerul de col uterin, 7 din 10 nu și-au făcut în ultimii 3 ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV (nici testul Babeș-Papanicolaou nici testul HPV- ADN). „Metodele de prevenție – screening și vaccinare – sunt eficace, sigure și nu prezintă riscuri de efecte adverse majore”, a completat dr. Ungurean. În ceea ce priveste regiunea de Nord-Est, dr. Carmen Ungurean a declarat: „12% dintre femeile din Moldova nu și-au făcut analizele de rutină anuale. 80% din femeile din Moldova declară că nu au auzit de cancerul de col uterin. Doar 13% au primit informații de la medicul de familie sau ginecolog. 6 din 10 femei din Moldova nu au auzit de virusul HPV. 8 din 10 femei din Moldova nu și-au făcut în ultimii trei ani un test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea infecției cu HPV. Cancerul de col uterin este un cancer cumsecade: poate fi prevenit. Prevenția primară și secundară pot contribui substanțial la reducerea incidenței cancerului de col și a mortalității asociate cu această boală.

Dr. Carmen Ungurean: ”Cancerul de col uterin este un cancer cumsecade: poate fi prevenit”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDr. Laurențiu Bontaș: „În intervalul septembrie 2012 – martie 2017, am efectuat 111.353 de teste la nivelul regiunii de Nord-Est. Dintre acestea, am identificat 7000 de teste pozitive – 6% din totalul testelor efectuate. Pentru ca toată lumea să poată să raporteze electronic, avem nevoie de o aplicație dedicată programului de screening pentru cancerul de col uterin. Însă un rol esențial îl are informarea femeilor. De aceea, salut această inițiativă și transmit tuturor femeilor din România să acorde importanța cuvenită prevenției acestei boli. Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Măsurile de prevenție primară și secundară pot contribui în mod substanțial la scăderea incidenței cancerului de col uterin în regiunea de Nord-Est.

Dr. Carmen Ungurean: ”Cancerul de col uterin este un cancer cumsecade: poate fi prevenit”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAu luat cuvântul, subliniind importanța prevenției, și prof. dr. Mircea Onofriescu, președinte Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, dr. Liviu Stafie, director executiv Direcția de Sănătate Publică Iași și ec. Mirela Grosu, manager Institutul Regional de Oncologie Iași.

Dr. Carmen Ungurean: ”Cancerul de col uterin este un cancer cumsecade: poate fi prevenit”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiOrice intervenție a statului, orice acțiune de sănătate are nevoie de un acord public-privat care să funcționeze foarte bine. Și prin privat mă refer la persoanele care ar trebui să beneficieze de serviciile oferite de stat. Datoria noastră este să creștem gradul de conștientizare în ceea ce privește rolul vital al prevenției în lupta cu cancerul de col uterin. Mesajul meu către toate femeile din România este să meargă cu încredere la medic o dată la trei ani și să facă testul Babeș-Papanicolaou”, a declarat dr. Liviu Stafie, director executiv Direcția de Sănătate Publică Iași.

Prof. dr. Mircea Onofriescu: „România ocupă primele locuri în ceea ce privește mortalitatea și morbiditatea cancerului de col uterin. Medicii de familie au rolul foarte important  de a informa femeile, mai ales femeile din mediul rural, despre mijloacele de prevenție ale cancerului de col uterin. Rolul DSP trebuie să crească – DSP-urile pot colabora și pot urmări activitatea medicilor de familie. Materialele de informare dezvoltate în această campanie sunt excepționale și trebuie să ajungă la cât mai multe femei. Salut acest demers de informare, îi felicit pe inițiatorii campaniei „Protejează-i aripile!” – informarea este absolut esențială pentru a putea îmbunătăți prevenția cancerului de col uterin în România.

Campania ”Protejează-i aripile!”, organizată de MSD România în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică, are drept obiective principale îmbunătăţirea nivelului de informare cu privire  la cancerul de col uterin şi creşterea gradului de conştientizare referitor la importanţa vitală a prevenţiei în lupta cu această boală. De asemenea, campania îşi propune să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeş-Papanicolau, în cadrul Programului Naţional pentru depistarea activă precoce iniţiat de Ministerul Sănătăţii, contribuind, astfel, la ameliorarea efectelor devastatoare pe care boala le are în rândul femeilor din  România: povara cancerului de col uterin este cea mai mare dintre statele europene, ţara noastră fiind pe primul loc atât în ceea ce priveşte incidenţa (în România, 34,9 la 100,000 de femei, de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, respectiv 11,3), cât şi în ceea ce priveşte mortalitatea. Pentru femeile active (15-44 ani) din ţara noastră, cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent tip  de cancer şi reprezintă principala cauză de  deces prin cancer.

Cancerul de col uterin este al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani din țara noastră, după cel mamar. Mai mult, pentru femeile din aceeași categorie de vârstă, cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer, în contextul în care se înregistrează peste 1.900 de decese anual, în urma diagnosticării cu această boală.

Ce cauzează cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV), un virus care provoacă cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală, aceasta fiind frecvent întâlnită la adulții activi din punct de vedere sexual. Până în prezent, au fost identificate peste 120 de tulpini ale acestui virus, unele dintre acestea având un risc oncogen crescut, iar două tipuri (mai exact, 16 și 18) sunt responsabile pentru peste 70% dintre cancerele de col uterin. 90% dintre cazurile înregistrate pentru această boală au fost provocate de genotipurile 16, 18, 31, 33, 45, 52 sau 58 . Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite la nivel mondial, estimările arătând că până la 80% dintre femeile active sexual, la nivel global, vor fi, la un moment dat, pe parcursul vietii, expuse acestui virus. Calea de transmitere a acestei infecții este cea sexuală, prin contactul cu zona infectată a unuia dintre parteneri. Cum cancerul de col uterin este o boală care apare ca urmare a infecției cu un virus, ea poate fi prevenită prin vaccinare. O serie de astfel de vaccinuri sunt disponibile pe piață, în Uniunea Europeană, și oferă protecție fie împotriva a două, a patru  sau chiar a nouă din cele mai frecvente tipuri de virus Papilloma. Aplicate împreună, vaccinarea și screening-ul reprezintă cea mai recomandată strategie de protecție împotriva cancerului de col uterin.

Puteți citi aici mai multe despre: ”Atitudini și comportamente în prevenția cancerului de col uterin în zona Moldovei”, Cifre Cheie Cancerul de Col Uterin și Programul de screening al cancerului de col uterin in Regiunea de Nord-Est. (D.O.)

sursa text și foto: MSD România și Institutul Național de Sănătate Publică

Articolul precedentProtest pentru Camelia Smicală la Ambasada Finlandei! Poziţia MAE!
Articolul următorStart la înscrierile la Bacalaureat şi la Grădiniţă
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.