Două agenții de publicitate din Neamț au fost amendate pentru muncă la negru, cu 40.000 lei. Inspectorii de muncă au găsit la aceste firme două persoane, care distribuiau pliante, fără a avea contracte de muncă încheiate. „În cursul lunii martie, au fost depistați 6 agenți economici care primiseră în activitate 7 persoane fără a li se fi încheiat anterior acte de angajare. Au fost aplicate 6 amenzi în valoare totală de 140.000 lei și s-a dispus intrarea în legalitate de către angajatori, care încă nu realizează toate costurile muncii la negru”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț.

Celelalte firme amendate sunt din domeniile consacrate: construcții, comerț, tăierea și rindeluirea lemnului, comerț auto. Pentru nerespectarea normelor de protecția muncii, alte 116 firme controlate în luna martie au fost amendate. Practic, toate firmele au fost sancționate, valoarea celor 134 de amenzi cumulând 42.500 lei, ca urmare și a numeroaselor accidente de muncă produse luna trecută.

„La Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 14 evenimente cu incapacitate temporară de muncă. Acestea s-au produs prin cădere la acelaşi nivel sau de la mică înălțime, din cauza utilizării necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, precum și ca accident de traseu. Angajatorii care au înregistrat aceste accidente de muncă sunt din domeniile transport, comerț, construcții, producerea de lacuri și vopsele”, a adăugat Nicolae Hârlea. (C.I.)