Curtea Constituțională a României (CCR) pare că este atrasă din ce în ce mai mult în arena politică. După decizia de excludere a Dianei Șoșoacă din lista candidaților pentru prezidențiale (amănunte aici) un nou dosar ajunge pe masa judecătorilor care ar putea da peste cap alegerile.
Pe site-ul CCR au fost publicate două contestații, ambele cu numele „Cerere de anulare, alegeri prezidențiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”, care au fost depuse de Sebastian Constantin Popescu și Cristian Terheș.
Avocata Elenina Nicuț, citat de G4Media a postat pe contul său de Facebook că CCR are atribuții de a soluționa cererile de anulare a alegerilor.
„Art. 52. – (1) Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”.
Ce spune un fost președinte al Curții Constituționale
Augustin Zegrean a declarat pentru stiripesurse.ro că intră în atribuțiile CCR să verifice orice candidat la funcția de Președinte al Românie, dacă este sesizată.
„În momentul ăsta, domnul candidat Călin Georgescu a trecut de furcile caudine, el a fost validat, nu se mai poate face nimic. În schimb, după ce vin cifrele oficiale de la Biroul Electoral Central, cineva poate sesiza Curtea Constituțională și eu mă aștept să o și facă. Atunci când au decis asta, eu le-am spus să nu organizeze alegerile 3 săptămâni la rând, că ne vom trezi cu alegerile contestate. N-au vrut să asculte. (…)
Curtea Constituțională este obligată să analizeze dosarul alegerilor și pot exista diferite tipuri de soluții pe care le vor dispune judecătorii”.
Z.C.