CCR a decis că obligația purtării măștii afară și telemunca fără acordul angajatului sunt neconstituționale, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCurtea Constituțională a României a decis că OUG 192 din noiembrie 2020 este neconstituțională în ansamblu, deoarece a fost adoptată cu încălcarea prevederilor referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Decizia luată în ședința din 15 februarie 2022 va fi publicată în Monitorul Oficial și va cuprinde și motivarea CCR.

În principiu, OUG 192 a modificat câteva articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID- 19, în care s-au stabilit o serie de măsuri și rectricții care pot fi impuse în starea de alertă. Într-un comunicat transmis după ședința de astăzi, CCR a precizat că restul prevederilor din legea 55 rămân în vigoare, urmând să fie eliminate doar prevederile introduse prin OUG 192, declarată neconstituțională în ansamblu. Articolele modificate vizează posibilitatea impunerii măștii de protecție și la telemuncă, mai exact faptul că autoritățile pot impune masca de protecție în aer liber și că angajatorul decide organizarea munca de la domiciliu fără a mai fi nevoie de acordul angajatului. Decizia CCR are efect și asupra amenzilor primite de cei care nu au purtat masca afară.

Iată comunicatul Curții Constituționale:

„În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

C.I.

Articolul precedentL3 CSM Ceahlăul Piatra Neamţ a adus jucător de naţională
Articolul următorBiciclist rănit pe o stradă din Piatra Neamț