0:00

Primarul Gheorghe Ștefan a fost arestat, marți noaptea, pentru 29 de zile, în dosarul Microsoft, în care acesta este acuzat de spălare de bani și trafic de influență. Referatul procurorilor, apărut public ieri integral, fără nicio secretizare, dezvăluie nu doar faptele probate de DNA, ci și câteva nume care au legătură directă sau ocolită cu județul Neamț, precum și circuitul banilor vehiculați în dosarul Microsoft.

«(…) În anul 2009, perioadă în care exercita funcţia de primar al mun. Piatra Neamţ, în baza înţelegerii prealabile cu Dorin Cocoş, inc. Gheorghe Ştefan a pretins şi primit de la Florică Claudiu şi Pescariu Dinu suma de 3.996.360 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul Ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de Florică Claudiu adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Sumele de bani au fost transferate în contul firmei DD LAND OIL CORPORATE LTD – firmă aparţinând lui Drăghiș Decebal Silviu, persoană ce face parte din cercul relaţional al inculpatului Gheorghe Ştefan şi care a acceptat tranzacţionarea acestei sume prin contul DD LAND OIL CORPORATE LTD la solicitarea lui Muraru Gabriel, un alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ştefan. La baza plăţilor au stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani.

Faptele inculpatului Gheorghe Ştefan sunt dovedite cu următoarele mijloace de probă:

  1. Denunţul formulat de Florică Claudiu la data de 25.08.2014.
  2. Declaraţia martorului Florică Claudiu din data de 10.10.2014 din cuprinsul căreia rezultă că, în primăvara anului 2009, urmare a discuţiilor purtate cu Dinu Pescariu s-a deplasat la biroul lui Dorin Cocoş pentru a discuta cu acesta posibilitatea reînnoirii contractului de licenţiere şi a constat că aici îl aşteptau Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi ministrul comunicaţiilor, Gabriel Sandu.

Martorul susţine că în perioada următoare a avut mai multe întrevederi cu aceştia în cadrul cărora au fost formulate anumite pretenţii băneşti pe care trebuia să le onoreze în situaţia în care dorea să obţină încheierea contractului pentru încheierea de licenţe. Martorul susţine că pentru efectuarea plăţii sumelor pretinse de Cocoş Dorin – circa 9.000.000 de euro, Sandu Gabriel – 2.700.000 euro, Gheorghe Ştefan – 3.996.360 euro, Dinu Pescariu a înfiinţat firma Barringwood Investment Limited, în contul căreia D.Con.Net.Ag a virat toate sumele menţionate mai sus.

  1. Declarația martorului Andrei Vasile (…)
  2. Declaraţia martorului Fortuneanu Adrian (…) susţine că Pescariu Dinu a intermediat legătura dintre Florică Claudiu şi Dorin Cocoş, în perioada respectivă fiind organizate diverse întâlniri între Florică Claudiu şi Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicaţiilor, fie în alte locaţii. Martorul Fortuneanu Adrian a declarat că aceste întâlniri au fost intermediate de Dorin Cocoş, la unele dintre acestea participând şi Gheorghe Ştefan, „despre care se discuta că avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu.” Ulterior adjudecării licitaţiei de către firma D.Con.Net., martorul susţine că Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net către Barringwood Investment Ltd., printre beneficiarii acestor sume regăsindu-se Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele în care urma să se facă plata au fost indicate lui Florică Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus menţionate, la fel şi persoanele de contact. (…)
  3. Declaraţia martorului Marin Gabi din care rezultă că Florică Claudiu beneficia de sprijinul ministrului Gabriel Sandu ca urmare a relaţiilor cu Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan. (…)
  4. Declaraţia martorului Drăghiș Decebal Silviu din cuprinsul căreia rezultă că a acceptat ca tranzacţiile cu firma Barringwood Investment Ltd. să se realizeze prin firma DD LAND OIL CORPORATE LTD la solicitarea lui Muraru Gabriel, un apropiat al lui Gheorghe Ştefan, fost consilier al acestuia la Primăria Piatra Neamţ.
  5. Procesul verbal de confruntare dintre inculpatului Gheorghe Ştefan şi martorul Florică Claudiu (cu precizarea că această confruntare a fost efectuată la solicitarea inculpatului)

Deși în declarația de suspect susținea că nu a avut nicio legătură cu Drăghiș Decebal Silviu sau Florică Claudiu și că nu a participat la discuțiile cu Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Florică Claudiu cu privire la sumele de bani pretinse pentru a asigura încheierea contractului, inculpatul Gheorghe Ștefan, în confruntarea cu Florică Claudiu, recunoaște că este posibil să se fi întâlnit cu Florică Claudiu în birou la Dorin Cocoș, dar ”să nu-l fi remarcat”. Mai mult, inculpatul Gheorghe Ștefan nu a negat faptul că în prezența sa s-ar fi discutat despre comisioane în legătură cu reînnoirea contractului de licențiere, susținând doar că nu își amintește pentru că au trecut mulți ani. Inculpatul Gheorghe Ștefan nu neagă nici faptul că l-ar fi prezentat pe Florică Claudiu directorului Folea de la Electrica.»

La capitolul privind „Aspecte cu privire la DD Land Oil Corporate Ltd și foloasele necuvenite pretinse de Gheorghe Ștefan”, DNA descrie circuitul banilor și al firmelor.

Astfel, ”în luna septembrie 2009, la solicitarea lui Decebal Drăghiș, SCA Drăgan și Mazilu a procedat la efectuarea demersurilor pentru înființarea a două companii: DD Land Oil Corporate Ltd Cypru; Explorer Corporate Ltd Belize”.

În noiembrie 2009, DD Land Oil Corporate Ltd a emis către Barringwood Investment Ltd două facturi: una de 2.332.260 euro și alta, cinci zile mai târziu, de 1.664.100 euro. «La data de 5.02.2010, DD Land Oil Corporate a plătit către SC The Studio SRL suma de 86.131,39 euro, respectiv 354.000 ron, cu titlu de participare la capital. La aceeași dată, DD Land Oil Corporate Ltd a plătit suma de 40.885 euro, respectiv 150.000 Ron către Marius Novac, reprezentând 50% din companie»

The Studio este firma cu care asociații Marius Novac și Gabriel Muraru au promovat ”brand”-ul ”The Society”, club aflat la stația de plecare a telegondolei și la mare căutare înainte de a fi mistuit de un incendiu, dar și ”Gatsby”, celebra și costisitoarea cafenea de la subsolul Teatrului Tineretului, pentru care CJ i-a plătit lui Muraru despăgubiri pe vremea lui Pruteanu.

Din contul DD Land Oil Corporate Ltd au fost efectuate plăţi și către SC Authentic Travel & Management SA, aparținându-i lui Decebal Drăghiș, cunoscutul personaj organizator de concursuri extreme la Piatra Neamț. Firma a devenit cunoscută în Piatra după ce i s-a dat pe mână, prin Perla Invest, infrastructura turistică de pe Cozla (din care azi a rămas doar cu restaurantul Popasul Haiducilor) și după ce a încercat să planteze în Parcul Tineretului o cafenea, proiect la care a renunțat în final din cauza presiunii publice. Și în apropierea acesteia îl regăsim pe Gabriel Muraru, altă celebritate, pornit de la cravatele Dinasty, trecut prin contracte cu instituții ale statului, promovat șef la Societatea Națională a Sării Salrom, apoi adjunct la SMART, societatea care asigură mentenanța IT la Transelectrica, pentru ca, în final, să se aciueze într-o firmă cu preocupări de management energetic.

Numele lui Muraru este prezent și în rechizitoriul DNA:

«- Cu privire la Muraru Gabriel, din probatoriul administrat și verificările efectuate, rezultă că a fost implicat în firme ce au derulat contracte cu Primăria mun. Piatra Neamț, atât prin firma THE STUDIO SRL, cât și prin firma Favo Investments&Consulting SRL.» (Ceahlăul®)

Cătălin Dancu: “Ștefan a căzut ca prostul”

Cătălin Dancu, avocatul primarului de la Piatra-Neamț, Gheorghe Ștefan, a făcut noi declarații despre ceea ce conține Dosarul Microsoft. Dancu anunță că vor mai urma câteva arestări de răsunet și a spus că, deocamdată, nu știe cine este Elena pe care Dorin Cocoș a sunat-o și care apare în stenograme: ”Este vorba de un singur off-shore, DD Development. Se știe cine este proprietarul, omul care a făcut toate plățile. Domnul Ștefan nu are nicio implicare. Partenerul lui Decebal Drăghici a evidențiat o serie de nereguli în plăți. Unde apare Ștefan cu 4 milioane de euro nu știe decât Dumnezeu. Eu nu știu. Pescariu, Bejenariu sau oricine își dă cu părerea nu e suficient. Nu e suficient că au făcut ei declarații. Sandu nu a fost audiat în prezența noastră. E un autodenunț. Gheorghe Ștefan nu are nicio interceptare telefonică în Dosarul Microsoft. Niciun document, niciun e-mail. Nu știu cine e această Elenă din dosar. Rămâne să se stabilească. Ștefan a căzut ca prostul. Anturajul îl bagă în această afacere. E un ageamiu total. Nu știe nimic despre licențe, despre software, nimic. Noi știam din iunie despre dosar. Atunci era vorba de o sumă de 3 milioane de euro. A ignorat pentru că a zis că nu are nicio implicare. Dacă avea, nu ștergea o probă, nu încerca să ascundă ceva, să influențeze niște martori? Eu cred că lucrurile dacă merg în această direcție, o să mai fie vreo 3-4 băieți veseli care o să vorbească și o să urmeze și alte rețineri de răsunet”.

Articolul precedentDecât microsoafte, mai bine abac. Pentru unii
Articolul următorPRIMIM LA REDACŢIE – Comunicat de presă