0:00

Dosarul „Mafia lemnului” a exclus doi poliţişti din sistem, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Fostul şef de post de la Grinţieş s-a pensionat
* ajutorul de la Farcaşa, acuzat că anunţa controalele, şi-a dat demisia

Doi din cei trei poliţişti cercetaţi în dosarul DIICOT, denumit de presă „Mafia lemnului”, au părăsit sistemul. Valentin Todirică, fost şef de post la Grinţieş, s-a pensionat şi luna viitoare va încasa prima pensie, iar fostul ajutor al şefului de post de la Farcaşa, Ovidiu Bezim, şi-a dat demisia. Singurul care a rămas în activitate este agentul Ştefan Măcărescu, pus la dispoziţie din momentul în care a început ancheta. Măcărescu a fost mutat de la Grinţieş şi, deocamdată, lucrează la Poliţia Piatra Neamţ. El este judecat împreună cu foştii lui colegi, cu un pădurar, un inginer silvic şi doi gaterişti în „jumătate” din dosar, rezultat din disjungerea cauzei. Următorul termen a fost stabilit de instanţă pentru ziua de 15 mai 2014, când ar trebui să fie deja gata expertiza contabilă dispusă în dosar.

Anchetatorii au stabilit că nişte afacerişti locali, sprijiniţi de pădurari şi poliţişti, au reuşit să taie aproape o mie de arbori din pădurile Grinţieşului, în valoare de peste 360.000 de lei. Reţeaua funcţiona nu doar în sensul anunţării controalelor şi al acoperirii urmelor, ci şi al procurării documentelor de provenienţă şi transport pentru buştenii care luau calea Constanţei. Anchetatorii au stabilit prejudiciul produs prin tăierile ilegale, dar nu şi pe cel rezultat din evaziune fiscală, aşteptat la următorul termen din luna mai.

Până acum, Tribunalul Neamţ s-a pronunţat în privinţa afaceristului Benone Moroşanu pe care l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Aceeaşi pedeapsă au primit-o şoferul lui şi vreo trei harnici mânuitori de drujbe. Partea care îi va durea cel mai tare de abia de acum încolo urmează, pentru că toţi vor trebui să contribuie cu sumele care le vor fi stabilite în sarcină, pentru recuperarea prejudiciului.

În cazul unor oameni de afaceri care au cumpărat lemne de la Moroşanu, sumele au fost deja stabilite. Cel mai mult are de plătit administratorul unei firme din Constanţa – 39.000 lei,  urmat de un om de afaceri din Teleorman, cu 20.000 de lei, de administratorul unei firme din Argeş care a achitat deja 18.500 lei, de patronul unei societăţi comerciale din Bacău cu 15.000 lei și de un nemţean din Tazlău, singurul a scăpat cu doar 3.000 de lei. (C. MIRCEA)

Articolul precedent… pe scurt …
Articolul următorVeteranii de război, omagiați la Piatra Neamț