0:00

Dosarul lui Marius Crăciun “plimbat” între Bacău şi Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* până la urmă procesul a rămas la Tribunalul Bacău, care a decis acum trei zile să menţină inculpatul în arest

Dosarul în care Marius Crăciun şi alte 10 persoane, printre care şi fostul consilier judeţean Nadina Simion, sunt judecaţi pentru constituire de grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, a fost trimis de la Bacău, la Neamţ, din motive de “competenţă”. După două termene, instanţa de la Neamţ a decis să trimită dosarul înapoi la Bacău: “Admite excepţia de necompetenţă teritorială şi declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Bacău. Menţine măsura arestării preventive a inculpatului Crăciun Marius. Constată încetată de drept măsura obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpaţii: Varga Florin Irinel, Varga Cosmin, Bârlădeanu Cosmin Dragoş, Nicula Constantin Claudiu, Cristea Eduard Vasile şi Simion Nadina, şi dispune luarea faţă de aceştia a măsurii preventive a controlului judiciar”.

Pe 20 februarie 2014, dosarul a fost înregistrat, din nou, pe rolul Tribunalului Bacău, unde a avut termen la începutul lunii martie, dar nu pe fond. Iar judecătorii au decis: “În baza art. 348 rap. la art. 207 al. 6 C.pr.penală menţine starea de arest a inculpatului Crăciun Marius. Constată că inculpatul a fost asistat de apărători aleşi. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu din 3.03.2014, ora 12,00, în prezenţa inculpatului”.

Motivul “plimbării” dosarului a fost intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Penală. Conform vechiului CPP, competenţa ar fi trebuit să fie a Tribunalului Neamţ, pentru că “acolo au domiciliul majoritatea inculpaţilor şi tot acolo au fost comise infracţiunile”, după cum a precizat judecătoarea Maria Oborocianu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bacău. Conform actualului CPP, competenţa revine instanţei corespunzătoare instituţiei care a finalizat urmărirea penală, în cazul de faţă DNA Bacău.

“Cum intervenise un conflict între două instanţe de acelaşi grad, a fost sesizată Curtea de Apel Bacău, care a decis că dosarul trebuie soluţionat de Tribunalul Bacău”, a mai precizat judecătoarea Maria Oborocianu.

Prejudiciu de un milion de euro

Marius Crăciun şi ceilalţi 10 inculpaţi din dosar au fost trimişi în judecată în luna mai a anului trecut pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi instigare la evaziune fiscală.

“În perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, inculpatul Crăciun Marius a iniţiat un grup infracţional organizat pe care l-a constituit împreună cu inculpatul Varga Florin-Irinel”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA Bacău. ”La acest grup au aderat, în diferite perioade de timp şi inculpaţii Bârlădeanu Cosmin Dragoş, Cristea Eduard – Vasile, Simion Nadina, Andrieş Mircea, Varga Cosmin, Nicula Constantin Claudiu şi Fichitiu Andrei Ştefan. Gruparea infracţională şi-a desfăşurat activitatea infracţională prin intermediul a trei firme: SC ROMSPEED DOWNSTREAM SRL, SC ROMEST ONE SPEDITION SRL şi SC FOCUS PETROIL SRL. Scopul grupării a fost săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin derularea unor ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili şi comercializarea acestora pe piaţa internă, fără plata TVA şi a accizelor datorate bugetului de stat, fapte ce au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro)”.

Curtea de Apel Bacău a decis pe 4 martie ce instanţă are competenţa să judece dosarul, aşadar ar fi de aşteptat ca zilele acestea să se stabilească primul termen al procesului pe fondul cauzei. (Z.C.H.)

Articolul precedentSimion T. Kirileanu – 135 de ani de la naştere
Articolul următorRezultate dezastruoase la Evaluarea Națională