Rezultatele excelente și pasiunea pentru robotică și electronică ale elevilor de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman au atras sprijinul organizației Narada, implicată în susținerea proiectelor inovatoare în educație. O echipă din partea Narada a ajuns ieri, 11 februarie, la liceul „Vasile Sav” și a donat echipamente și componente necesare pregătirii elevilor din cadrul cercului de creativitate tehnică Tehno Zoom. Este sprijinul oferit de Petrom și IPSO Agricultura, prin intermediul Narada. Prin donațiile acestora, liceul va beneficia de un makerspace educațional în domeniul electronicii și roboticii, un spațiu care facilitează pregătirea la nivel de performanță a elevilor olimpici și stimulează motivația pentru explorarea roboticii și electronicii la nivelul noilor tehnologii din domeniu. Organizația Narada invită pe toți cei care vor să sprijine astfel de inițiative să doneze pe prima platformă de crowdfunding pentru profesori din România.
Tehno Zoom a fost promovat pe platforma Narada de prof. Lăcrămioara Ploșniță de la liceul „Vasile Sav”, coordonatoarea cercului. Performanțele liceenilor care au atras atenția sponsorilor sunt cu atât mai impresionante, cu cât condițiile în care se pregătesc aceștia nu sunt dintre cele mai propice, baza materială a școlii fiind veche și insuficientă. Asta nu i-a împiedicat să obțină 5 premii la Olimpiada Națională pentru domeniul electric si electronică, 19 premii la faza județeană, iar 24 de elevi au fost selectați în grupa de performanță pentru pregătirea din cadrul Centrului județean de excelență Neamț. Cei peste 600 de elevi de la „Vasile Sav” reușesc să facă performanță ajutați de profesori cu metode inovative de predare. În ciuda faptului că o parte din liceeni provin din familii cu venituri modeste, rezultatele bune și foarte bune la învățătură au convins reprezentanții Narada să-i sprijine în dotarea cercului Tehno Zoom, prin proiectul „Aducem educația în secolul 21”.
Narada este o organizație formată din persoane din cele mai variate medii sociale, de la studenți, la oameni de comunicare, IT-iști, manageri sau antreprenori, toți oameni de acțiune al căror scop este acela de a oferi soluții eficiente și rapide de modernizare a educației. Credem în forța comunității de a schimba lucrurile când este mobilizată de proiecte care să o inspire și, de asemenea, suntem convinși că fiecare reușită are rolul de a ne conduce spre următoarea.
Născută sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation (rbls.ro) cu scopul de a hrăni inovația în educație la firul ierbii, NARADA conectează proiectele profesorilor din sistemul public cu mediul de business și viceversa. Cu alte cuvinte, #1 încurajează și ajută profesorii să creeze proiecte care inovează în sălile de clasă și/sau rezolvă probleme ale elevilor, #2 aduce în atenția mediului de business proiectele profesorilor și face tot posibilul ca acestea să fie finanțate. #3 În final, supervizează implementarea acestora, măsoară rezultate și multiplică lucrurile care au funcționat. Un singur proiect educațional nu va schimba educația, dar forța a mii de astfel de proiecte, DA.
C.I.