La cererea Asociaţiei Magistraţilor din România (respinsă iniţial de Consiliul Superior al Magistraturii, dar admisă de instanţă), CSM a făcut publică lista – cu 351 de nume – de procurori care s-au făcut judecători din 1991 încoace. AMR şi-a bazat demersul pe faptul că “numai judecătorii numiţi de Preşedintele României sunt inamovibili şi respectiv că persoanele care, fiind numite de Preşedintele României în funcţia de procuror şi ulterior «se transferă» ca judecător, fără a mai fi numite de şeful statului în această din urmă funcţie, nu sunt inamovibile şi deci nu îşi pot exercita în mod legal atribuţiile”. Pentru a dovedi că mulţi procurori au sărit cam nelegal în “barca” judecătorilor, AMR a solicitat inclusiv numărul decretului prezidenţial şi numărul Monitorului Oficial în care a fost publicat decretul.
Lista pentru judeţul Neamţ cuprinde 7 nume în toţi aceşti ani, dar numai în două cazuri nu se regăseşte numărul decretului (care, evident, nu există), ci doar menţiunea că “transferul” s-a făcut prin hotărâre CSM.
Primul pe listă este Cristian Constantin Catană, care a devenit judecător pe 1 iulie 1997 şi a renunţat la statutul de magistrat, prin demisie, pe 14 septembrie 2007. Catană a demisionat după ce a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită. A intrat în avocatură, dar şi din această postură a cerut şpagă 1.000 de euro (susţinând că-i trebuie pentru a mitui instanţa) de la un client căruia nici măcar nu-i urmărea procesul şi a fost condamnat, din nou în 2011, de data asta, la 6 ani cu executare.
Al doilea judecător, fost preşedinte de tribunal, fost procuror şi fost avocat este Constantin Iacob. El a devenit judecător prin hotărâre CSM pe 15 mai 2002 şi s-a pensionat în decembrie 2005.
Ceilalţi 5 judecători foşti procurori (Neculai Topliceanu – Tribunalul Neamţ, Claudia Veronica Vasiliu – Judecătoria Piatra Neamţ, Vasile Smeu – Judecătoria Roman, Constantina Ionescu – Judecătoria Piatra Neamţ şi Oana Gabriela Movileanu – Judecătoria Bicaz) au în “spate” decrete prezidenţiale, iar unii dintre ei şi examene de capacitate date pe vremea când erau procurori stagiari. (Cristina MIRCEA)