Elevii rămân să învețe fizic după noi reguli, fără raportarea la rata de infectare de 6 cazuri covid la mia de locuitori dintr-o localitate.

Apărut în Monitorul Oficial aseară, 1 octombrie, noul ordin comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății 5.338/1.082 elimină raportarea la rata de incidență în localitate și stabilește noi reguli pentru școala cu prezență fizică.

Noutatea este că la apariția unui singur caz covid într-o clasă, elevii trec în online.  Consiliul de Administrație al școlii decide aceasta și trebuie să obțină avizul Inspectoratului Școlar Județean și al Direcției de Sănătate Publică. Când într-o școală sunt 50% clase în online, atunci toți elevii din acea școală învață de acasă și decizia aparține Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Când apar cazuri covid în rândul profesorilor, cadrelor didactice auxiliare sau nedidactice, acestea sunt obligate să anunțe conducerea școlii, care va anunța DSP, care va face ancheta epidemiologică pentru a stabili toți contacții și pentru a decide împreună cu conducerea școlii dacă trebuie suspendată activitatea didactică la clasa sau la școala respectivă, indiferent câte clase învață online. În acest caz „Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul IȘJ/IȘMB și al DSP/DSPMB”, prevede art. 6.

Noile scenarii care sunt valabile în școli de luni, 4 octombrie, prevăd două situații:

scenariul 1 – Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie indiferent de rata de incidență cumulată, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate în grupă/clasă/unitate de învățământ/conexă

scenariul 2 – Participarea zilnică, în sistem online a elevilor cu aplicarea dispozițiilor art. 6, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/grupă/unitate de învățământ/conexă, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/clasei/unității de învățământ/conexe.

Cursurile se suspendă pe 14 zile, iar reluarea cursurilor fizice se face începând cu a 8-a zi pentru elevii cu test rapid sau RT-PCR negativ efectuat în ultimele 24 de ore. În cazul elevilor vaccinați anti covid (clasele VII-XII/XIII) și a celor care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile nu sunt restricții pentru prezența fizică la ore.

Reluarea cursurilor de elevii din clasa suspendată se face prin decizia conducerii școlii cu avizul DSP, iar reluarea cursurilor în școală se dispune de CJSU, la propunerea conducerii școlii avizată de IȘJ și DSP.

Se mai stabilește că elevii fac orele de sport fără mască la interior în localitățile unde rata de infectare este sub 2 cazuri la mie, fără mască doar la exterior unde rata depășește 2 la mie și că preșcolarii sunt scutiți de purtarea măștii la orele de educație fizică indiferent de rata din localitate.

Noul ordin comun ME-MS poate fi consultat aici:

O R D I N comun ME 5.338_2021 + MS 1.082_2021aprobare masuri organizare activitati scoli SARS-CoV-19

C.I.

Articolul precedentVIDEO: Casă cu etaj incendiată intenționat
Articolul următorTânăr din Roman arestat pentru furtul a 2.000 de lei, în Bacău