0:00

Doctorul Iosif Koszeghi candidează pentru PNL, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMugur Cozmanciuc şi Dragoş Chitic au prezentat joi, 31 martie, care sunt intențiile PNL privind implementarea măsurilor propuse pentru domeniul Sănătate prin programului „Neamţ 2020” – atragerea în echipă a chirurgului Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor din Neamţ. „Domnul Koszeghi s-a înscris în PNL, pentru că, împreună, cu mine şi cu domnul primar Dragoş Chitic, vrem să transmitem câteva mesaje axate pe nişte idei clare: susţinerea prevenţiei, a unui act medical de calitate, dar şi reevaluarea modului în care este tratată casta medicală. Medicii sunt adevărate elite ale societăţii, dar, din păcate, sunt subevaluaţi acum”, a spus Mugur Cozmanciuc, primul pe lista candidaţilor liberali la Consiliul Judeţean Neamţ.

Candidat la funcţia de primar al municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic a amintit de cele 16 apartamente ANL pe care municipalitatea le oferă specialiştilor din sănătate şi învăţământ şi a promis că se va încerca şi ridicarea unor blocuri pentru aceştia, tot cu finanţare prin programele ANL. Totodată, a vorbit despre cele cinci centre de permanenţă din oraş, amintind de cel de-al şaselea centru ce se va înfiinţa în curând. „Experienţa domniei sale va contribui la o bună punere în practică a programului pe care PNL îl are pentru domeniul Sănătăţii. Împreună vom gândi proiecte pentru Spitalul Judeţean, chiar dacă este o entitate subordonată Consiliului Judeţean Neamţ,foarte  mulţi pietreni sunt pacienţi acolo, aşa că este firesc ca şi Primăria să sprijine şi, eventual, să finanţeze anumite programe concrete”, a spus Dragoş Chitic.

Mugur Cozmanciuc a anunţat că medicul Koszeghi va fi atât preşedintele Comisiei de Sănătate a PNL, cât şi unul dintre candidaţii la Consiliul Local sau Judeţean Neamţ.

Preşedintele Colegiului Medicilor din Neamţ a spus că este pentru prima dată, în perioada postdecembristă, când a acceptat propunerea de a intra într-un partid politic, chiar dacă a fost curtat de mai multe de-a lungul timpului şi, cum practică o profesie liberală, este de înţeles şi opţiunea pentru PNL. „În afară de partidul prin care foarte mulţi dintre noi am trecut şi l-am şi uitat de atunci, nu am mai făcut parte din nici un partid. Prin diferite metode, am încercat să ridic calitatea actului medical de care suntem răspunzători toţi cei care facem parte din comisia judeţeană a medicilor. S-a încercat să se repare condiţia medicului aşa cum era între cele două războaie, când medicul era văzut ca intelectual de elită, lucru care, pe măsură ce au trecut anii, s-a deteriorat”, a spus Iosif Koszeghi.

Printre propunerile chirurgului nemţean se numără un mai mare accent pus pe prevenţie, pentru că este mai important să previi o boală decât să o tratezi, şi ridicarea calităţii actului medical. „Vreau să îmi ofer serviciile pentru a atinge acest punct”, a adăugat chirurgul Koszeghi.

Pentru că nu de puţine ori nemţenii s-au plâns de faptul că, la Spitalul Judeţean, comunicarea între medici şi pacienţi este defectuoasă, chirurgul a propus ca, la secţia de Urgenţe, de exemplu, să existe un ecran pe care să fie afişate numele pacienţilor şi ordinea în care aceştia trebuie să intre, în funcţie de gravitate. „Este un aforism: dacă oamenii ar vorbi între ei şi nu despre ei, problemele ar fi mult mai puţine. Aşa ceva se întâmplă şi la noi. Comunicarea este problema, de aceea consider că este nevoie de educarea sau reeducarea corpului medical în sensul de a induce, prin comunicare, recâştigarea încrederii în corpul medical din partea oamenilor. Mulţi aşteaptă la Urgenţe şi nu ştiu de ce aşteaptă. Totuşi, dacă îi spui că nu poate să intre primul pentru că unul este într-o stare mult mai critică, ar înţelege foarte bine şi ar avea răbdarea să aştepte. Să se afişeze pe un ecran numele fiecărui pacient, ordinea în care se intră şi atunci ar avea răbdarea să aştepte”, este de părere Iosif Koszeghi.

Mugur Cozmanciuc a spus că, printre planurile liberalilor nemţeni, se numără: „Modernizarea şi extinderea ambulatoriului de la Spitalul Judeţean. La fel, vom avea în vedere Spitalul de la Roman, mai ales secţia de neonatolagie şi blocul chirurgical, dar nu vom pierde din atenţie nici spitalele din Bicaz şi Târgu Neamţ”. Despre cele din urmă, Cozmanciuc spunând că sunt subdimensionate ca număr de paturi pentru bolnavi şi că au personal redus.

Andreea AMARIEI

Articolul precedentStabilizatori descoperiţi pe o păşune din Gârcina
Articolul următorDe la 1 aprilie 2018 guvernul promite ajutor de incluziune. Moldova, zona cea mai afectată de sărăcie
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.