0:00

Doctorii Berea și Nanu rămân în arest și de Paște, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiTribunalul Neamț a respins astăzi, 18 aprilie, solicitările medicilor Grigore Berea și Constantin Nanu, de înlocuire a măsurii arestului preventiv. Dr. Nanu a cerut o măsură mai blândă – arest la domiciliu sau control judiciar, iar dr. Berea a solicitat control judiciar pe cauțiune. Acest lucru înseamnă că era dispus să plătească o anumită sumă ca să fie lăsat în libertate.

Dr. Constantin Nanu este ”campionul” faptelor de corupție săvârșite în perioada în care secția de ortopedie a fost monitorizată de anchetatori, el figurând în referatul procurorilor cu 27 de fapte de luare de mită. Spre comparație, dr. Grigore Berea are ”doar” 13.

Medicii ortopezi, 5 la număr, au fost reținuți la începutul lunii martie, după descinderi ale ofițerilor anticorupție și 4 dintre ei au primit mandate de arestare. Doar dr. Ghenadie Bucătaru a fost plasat, din start, sub control judiciar. La cererea de prelungire a arestării preventive, doctorii Grigore Berea, Constantin Nanu și Florică Guțu au mai primit câte un mandat, în vreme de dr. Gheorghe Borș a fost plasat în arest la domiciliu. SE pare că este singurul care va face Paștele acasă, deși doctorii Nanu și Borș au dreptul să conteste decizia Tribunalului Neamț la Curtea de Apel Bacău. Însă, la prelungirea arestării preventive, Curtea de Apel a motivat decizia astfel: ”De asemenea, pe lângă gravitatea ridicată a faptei, probele administrate în cursul urmăririi penale, astfel cum au fost analizate anterior relevă fapte şi împrejurări din care rezultă că lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă un pericol concret pentru ordinea publică determinat de: natura şi multitudinea faptelor; sfera relaţiilor sociale lezate; circumstanţele concrete în care au fost săvârşite infracţiunile, urmarea produsă. Având în vedere probele administrate în cursul cercetării penale, judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine, privitor la inculpaţi că, în cauză există indicii că aceştia ar putea fi autorii infracţiunilor de corupţie susmenţionate, pedepsite cu închisoarea mai mare de 5 ani. Probatoriul administrat în cauză a pus în evidenţă un fenomen infracţional concretizat în acte materiale repetate de luare de mită fie prin crearea unei aparenţe a condiţionării actului medical, pacienţii având impresia că, fără a da bani sau alte foloase nu vor beneficia de asistenţă medicală, fie prin primirea acestor foloase materiale ilicite după realizarea actului medical, de la pacienţi internaţi sau rude ale acestora, acte materiale săvârşite de inculpaţi în interiorul camerei nr. 335, cu destinaţie de vestiar pentru medici, în camera nr. 349, cu destinaţie cabinet medici de gardă, ambele situate la etajul 3 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi în Cabinetul nr. 223 din Ambulatoriul Integrat de Specialitate”.

C.M.

 

Articolul precedentLovitură pentru fumători: 47.000 de țigări confiscate la Cordun
Articolul următorArestat pentru că și-a lovit părinții
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.