pietricica turism

Comuna Dobreni este prima localitate care a beneficiat de cadastru realizat integral prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă susținută luni, 25 februarie, de conducerea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Neamț. Este vorba despre 4.550 de imobile, iar evenimentul reprezintă o premieră pentru județul Neamț, luând în calcul faptul că, la nivel național, mai sunt doar 59 de unități teritorial-administrative în care cadastrul a fost realizat integral. Urmează ca, până la sfârșitul acestui an, să se finalizeze și comuna Săbăoani, cu un număr total de 20.000 de imobile.

“Prin acest program costul certificatului de moștenitor, în cazul proprietarilor defuncți, va fi decontat de către instituția noastră direct notarului. În județul Neamț, sunt contractate integral, pe baza unor proceduri de achiziție organizate la nivel central un număr de 6 teritorii comunale, respectiv Dobreni, Bodești, Grumăzești, Săbăoani, Cordun, Tămășeni. Proprietarii de imobile din comuna Dobreni urmează să primească extrasele de carte funciară pentru casele și terenurile care au fost înregistrate gratuit, iar în această comună care măsoară 2.419 hectare, lucrările de cadastru general au început în 2016”, a explicat Simion Stâncel, director OCPI Neamț.

În alte 50 de unități teritorial-administrative din cele 83 câte sunt în Neamț se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul acestui program, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale, pe o suprafață de 34.994 de hectare și un număr estimat de 83.500 de imobile. Alte 16 comune și orașe din județ se află în diverse faze de contractare a lucrărilor de cadastru general. (I.Ș.)