0:00

Numărul unic de urgență 112, pus la dispoziția cetățenilor care sunt sau au motive să creadă că sunt într-o situație de risc, este folosit de cele mai multe ori abuziv. Pe parcursul anului 2022, prin Sistemul Național Unic Apeluri de Urgență 112, au fost primite de Inspectoratul de Poliție Județean Neamț, aproximativ 43.300 de apeluri.

”Dintre acestea 65%, au provenit din mediul rural, iar restul din mediul urban. Aproximativ 15.000 de apeluri, au necesitat verificări, efectuate de polițiștii de ordine publică și cei rutieri”, anunță Poliția Neamț.

Doar o treime din apelurile la 112 sunt urgențe; unii cer întreruperea iluminatului public!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDiferența, circa două treimi din apelurile la 112 de anul trecut au fost false sau abuzive, fiind aplicate 1.753 de sancțiuni contravenționale. ”Sunt persoane care apelează 112 și doar caută companie (dezvoltă subiecte ce nu intră în categoria urgențelor), persoane care sunt deranjate de iluminatul public și apelează 112 pentru ca acesta să fie oprit”, a declarat Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamț.

Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore în folosul comunității. Totodată, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore în folosul comunității. Pentru săvârșirea din nou a contravenției, în interval de un an, de la sancțiune, se aplică amenzi duble. (G.S.)

Articolul precedentEvenimentele Moldovei: Compact – 40 de ani de “Fata din vis”
Articolul următorAccident cu victimă la Roman
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.