papagalii fara bilet

Auzim că ieri dimineață era vorba să se face o tocăniță cât Cozla ca să se bată recoardele de făcut tocăniți. Și zarva fu mare, că nu-i de colea să faci o tocăniță de dimensiuni mașcate, că trebe și cărnăret, și cartofi, bașca condimenturi și bucătari. Numai că la momentul startului de făcut tocănița, zero participanți. Acuma, noi ne cugetăm că ori s-o făcut de sâmbătă și s-o mâncat imediat, ceea ce înseamnă că nu o avut dimensiuni de record, ori s-o făcut ca pe vremea plumbuitului, adică s-o raportat o cantitate uriașă și s-o adus materie primă cât pentru un prânz în famelie. De unde deducem că-s vremi de restriște, dar bine că nu-i cod maro.

Am pomenit de-o vreme încoace de un nene fleașcă de competențe care o fost șăf la sare și care o făcut năzbâtii buluc de o ajuns ungurii să se dea producători cu sare de la noi. Ei, bine, mai mulți cercetași den presă s-apucatără să vază cine e creștinu` ăsta așa de bimbaș, drept pentru care o trecut la treabă. Acuma, noi nu spunem nemica dacă e de rău sau nu, dar din ce știm, pretenarii domniei sale lucră să-l parcheze pă un alt post. Ferească cine știm noi, să nu ajungă șăf la rachie ori la dude, ori la vreo fabrică ceva, că s-alege prafu`.

Pe firu` scurt am fost înștiințați cum că la neicii care conduce dișcret piețele de la noi este fierbere și joc de glezne. Că cică e vorba să se schimbe șăfi la soțietatea care administrează același lucru, adică tot piețele. Și n-ar fi fierbere, dar lumea se întreabă cum, o să se schimbe circuitul șpăgilor, pe ce parte o să se deschide ușile și mai ales cu ce. Lucru mare, dom`le. Acuma, noi zicem că nu are rost fierberea asta, pentru că e suficent să mergeți până la ârgu` cu cetate, unde țircuitul o fost stabilit, bozonarele îs gata de recepție, ordinele sunt date. Simplu, practic și mai ales dișcret. Aferim!