DNA: Primar judecat pentru prejudicierea APIA, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiProcurorii DNA Iași au trimis în judecată, în libertate, un primar din judeţul Vaslui, pentru că ar fi prejudiciat APIA cu aproape un milion de lei, se precizează într-un comunicat de presă al DNA.

Iulian Miliare, primar al comunei Berezeni (Vaslui) și președinte al Asociației crescătorilor de animale „Gospodarul Zootehnist”, este acuzat de „săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată”.

Şi asociaţia pe care o prezidează este cercetată pentru „săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

În acelaşi dosar sunt vizaţi şi Dorel Chirilă, Mărgărint Neculiţă, Lascăr Prăjică, Aurel Paruschi și Nicolae Paruschi. În sarcina acestora s-a reținut „săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

„În perioada 2007-2010, inculpatul Miliare Iulian, în calitate de președinte al Asociației crescătorilor de animale Gospodarul Zootehnist și de primar al comunei Berezeni, județul Vaslui, a depus la APIA Vaslui acte și documente false aferente cererilor unice de plata depuse pentru campaniile din anii 2007-2010, fapte ce au avut ca rezultat obținerea fără drept, de către asociație, a sumei totale de 997.027,86 lei. Pentru realizarea acestui scop, cei doi inculpați au beneficiat de ajutorul inculpaților Chirilă Dorel, Neculiță Mărgărint, Prăjică Lascăr, Paruschi Aurel și Paruschi Nicolae, care au întocmit acte prin care s-a atestat în fals calitatea de membru al asociației al unor persoane, pentru a crea aparența deținerii de către asociație a unui număr cat mai mare de animale și a justifica astfel gradul de încărcare a pășunii cu animale”, se menţionează în rechizitoriul procurorilor DNA.

APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 978.072,08 lei. Procurorii au dispus sechestrul asupra bunurilor imobile și mobile ale inculpaților, până la concurența reținută ca prejudiciu în sarcina lor. Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Vaslui. (ZCH NEWS)

Articolul precedentITM Neamţ: Amenzi de 99.600 de lei
Articolul următorSUCEAVA: Bacalaureat în limba ucraineană
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.