Constantin Lefter Zaharia, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a fost reţinut de procurorii DNA, în dosarul în care este inculpat omul de afaceri Horia Simu. Zaharia este avocat în Iași, provine dintr-o familie de oameni ai legii. Ziarul de Iași menționa într-un articol dedicat legăturilor de rudenie din justiție următoarele:”Judecatoarea Nicoleta Bosoc, numita consilier la Ministerul Justitiei de catre fostul ministru Tudor Chiuariu, are in familie trei avocati. Sotul magistratului, Samir Bosoc, este avocat in Baroul Iasi. Fratele, Constantin Zaharia Lefter, si el consilier la minister, este tot avocat, la fel si sotia acestuia, Oana Zaharia Lefter. ”
”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 13.07.2015, ora 15:40, până la data de 14.07.2015, ora 15:40, a inculpatului ZAHARIA-LEFTER CONSTANTIN, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
Din ordonanța de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 28 februarie 2008, inculpatul Zaharia-Lefter Constantin, în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare și Funcționare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor privind ordinea de soluționare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor și, implicit, a Standardelor Internaționale de Evaluare, a aprobat un raport de evaluare, întocmit de expertul evaluator Hanu Florin Alexandru, corespunzător dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007.
În cuprinsul raportului întocmit cu nerespectarea standardelor și legislației menționate mai sus, valoarea totală la care a fost evaluat imobilul supus despăgubirii (teren în suprafață de 97.509 metri pătrați situat în București, în zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu această sumă, și facilitând obținerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către inculpatul Simu Horia, în același cuantum.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Inculpatului Zaharia-Lefter Constantin i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat la data de 14 iulie 2015, Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”