0:00

Doi comisari și un consilier au fost reținuți de procurorii DNA și vor ajunge în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Este vorba de Rotaru Ovidiu și Popovici Liliana, comisari de mediu în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani, și Radeș Florin, consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani. Cu toții sunt acuzați de săvârșirea, în forma autoratului, a complicității și a instigării, a unor infracțiuni de: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, luare de mită, sau  folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În același dosar, s-a dispus controlul judiciar pentru alte 14 persoane (trei comisari de mediu în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani – Ureche Silvia Lucia, Stoica Gabriel și Ciobanu Cristian Nicolae și 11 persoane fizice, oameni de afaceri). Pentru aceștia sunt acuze de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, precum și dare de mită.

DNA a decimat Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiFaptele au avut loc în perioada aprilie/octombrie 2022, când funcționarii și-ar fi îndeplinit în mod defectuos îndatoririle de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor din legi primare, în contextul activităților de inspecție și control desfășurate în domeniul protecției mediului la diverși agenți economici și unități administrativ-teritoriale (comisari de mediu) ori în contextul activității de emitere/revizuire/acordare viza anuală cât și de urmărire a îndeplinirii cerințelor legislației de mediu din actele de reglementare (consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului).

“Concret, aceștia ar fi omis să ateste în documentația de control întocmită, cu ocazia controalelor efectuate, toate faptele de încălcare a legislației de mediu ori ar fi atestat aspecte necorespunzătoare adevărului cu privire la neconformități/încălcări ale legislației de mediu identificate, pentru care nu ar fi aplicat sancțiunile legale. Cu titlu de exemplu precizăm că inculpații, funcționari publici, nu ar fi aplicat sancțiunile corespunzătoare în cazul unor incendii de vegetație despre care cunoșteau că ar fi fost provocate intenționat, în aceeași manieră procedând și în cazul unor depozitări nelegale de deșeuri din construcții și demolări“, conform DNA.

În același context, o parte dintre funcționarii cercetați ar fi permis accesul la informații ce nu sunt destinate publicității unor agenți economici pe care i-ar fi anunțat despre sesizările/controalele care îi vizau ori alte controale tematice/inopinate care urmau să se desfășoare. Acuzații ar fi pretins de la cei favorizați sume de bani cuprinse între 300 – 2.000 lei precum și alte foloase necuvenite. Și alte persoane sunt cercetate în acest caz.

(G.S., FOTO Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani, Facebook)

Articolul precedentA rămas fără mașină de la un transport fraudulos de lemn
Articolul următorFOTO&VIDEO Câștig fabulos la laboratorul clandestin de steroizi de la Bacău
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.