fisc 02ACTUALIZARE: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că va contesta sancțiunile aplicate de ANSPDCP.

ANAF susține că, de fapt, amenda nu are ca obiect abateri privind legalitatea publicării listei persoanelor fizice cu restanțe fiscale, ci probleme de ordin tehnic privind modalitatea publicării, se arată într-un comunicat de presă:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/05/anaf-comunicat.pdf

(M. CONSTANTINESCU)

*****

ŞTIRE INIŢIALĂ: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost amendată cu 16.000 de lei de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), din cauza publicării pe internet a listelor cu persoane fizice având restanțe mai mari de 1.500 de lei, se precizează într-un comunicat de presă al ANSPDCP.

Controlul s-a încheiat luni, 23 mai, şi s-au constatat următoarele:

  • ”Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal”, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 4 alin. (1) li. a) și d) din această lege, întrucât Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu sediul de mai sus, a prelucrat și publicat pe alt site de Internet, decât pe propria pagină de Internet, contrar prevederilor Codului de procedură fiscală și Ordinului A.N.A.F. nr. 558/2016, cu modificările ulterioare, o listă a persoanelor fizice care nu și-au achitat obligațiile fiscale restante, organizată în funcție de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte și actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situația reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă;
  • ”Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal”, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 12 alin. (1) din această lege, întrucât Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu sediul de mai sus, nu a asigurat informare completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poștă, nici în cadrul informațiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor.

După constatări au urmat şi sancţiunile:

  • Amendă în cuantum de 11.000  lei, în baza art. 32, raportat la art. 4 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 și art. 8 din O.G. nr. 2/2001;
  • Amendă în cuantum de 5.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 12 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 și art. 8 din O.G. nr. 2/2001;

Şi, uite aşa, instituţiile statului se amendează între ele, pe banii contribuabililor! Oare toţi cei prejudiciaţi de publicarea listelor vor da ANAF în judecată sau li se va face milă? (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentACTUALIZARE A fost reparat sistemul de sute de milioane de euro al cardului de sănătate!
Articolul următorACTUALIZARE Acţiunea intenţionată, cauza incendiului de la Tazlău!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.