cj parc industrial 01Mediul de afaceri nemțean doreşte ridicarea unui parc industrial, a anunţat Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Neamț, miercuri, 18 mai, în fața consilierilor județeni, după una dintre ultimele ședințe ale actualului legislativ. Acesta, în prezența reprezentanților firmei FibrexNylon SA Săvinești și a consilierilor județeni, a prezentat argumentele care stau la baza necesității apariției unui parc industrial în peisajul economic actual. Un parc despre care se vorbește de ani buni în Neamț și care, întâmplător sau nu, revine în discuţie în plină campanie electorală.

Mihai Apopii, preşedintele CCI Neamţ
Mihai Apopii, preşedintele CCI Neamţ

Un grup de oameni de afaceri din Neamț, care reprezintă firme importante din economia județului, au considerat că Neamțul trebuie să aibă o altă abordare economică. Din experiența țărilor care au intrat mai târziu în Uniunea Europeană, parcurile industriale sunt considerate motoare de dezvoltare economică, acolo unde ele sunt făcute cum trebuie. Din experiența românească, sunt și eșecuri care ne îngrijorează și ne obligă să construim această inițiativă importantă și benefică pentru județ. Spuneam de aceste parcuri că sunt motoare de dezvoltare, în acest sens Spania și Polonia sunt exemplele cele mai de succes”, a precizat Apopii.

Spațiul cel mai potrivit, pe care să fie construit viitorul parc industrial, este platforma Săvinești. „Analizele făcute până acum ne arată că platforma de la Săvinești poate oferi condițiile cele mai bune pentru un parc industrial. Se impun și niște condiții, de suprafață, de utilități, de căi de acces. Deocamdată, noi am făcut o interogare a firmelor din județul Neamț. Am consultat 1.384 de firme, din 32 de domenii de activitate, iar răspunsurile acestora sunt, în marea majoritate (98,4%), favorabile pentru această construcție. Dorim să venim cu o ofertă pentru cei care vor să investească în Neamț. Dacă la capitolul căi de acces nu suntem avantajați, geografia nu ne ajută, forța de muncă o avem așa cum o avem și migrează, trebuie să venim cu un argument. Argumentul unui parc industrial care să ofere aceste facilități, pe care ni le permite legea, constituie un argument pentru investitori”, a adăugat Apopii.

Marius Zavate
Marius Zavate, director executiv FibrexNylon Săvinești

Marius Zavate, directorul executiv al SC FibrexNylon SA Săvinești, a precizat că, la Săvinești, sunt 35 de hectare care pot fi alocate acestui proiect, deoarece „terenul de acolo dispune de toate utilitățile, însă vor trebui făcute niște sistematizări din cauza dezafectării instalațiilor chimice.

Parte dintre consilierii județeni și-au arătat rezervele față de această inițiativă, invocând faptul că autorizațiile de construcții și cele necesare de la Ministerul Mediului vor constitui principalele piedici în punerea în practică a proiectului.

Pentru a trece de stadiul dorințelor și discuțiilor, proiectul va trebui îmbrățișat nu numai de inițiatori, așa cum a precizat Mihai Apopii, ci și de Consiliul Județean Neamţ, cât și de Guvernul României, nefiind exclusă posibilitatea atragerii de fonduri europene. (M.T.)

Articolul precedentApa Serv: „S-a reluat furnizarea apei potabile din sursa Bâtca Doamnei”
Articolul următorExpoziţie de fotografie şi grafică a copiilor din Borleşti
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.