inmormantare 4

* „Trebuia să arăt compasiune și înțelegere”, a declarat primarul Leoreanu, care a aprobat parcurgerea centrului oraşului de cortegiul funerar

Romașcanii, care avut treabă marți prin centrul municipiului, au avut parte de un spectacol grandios, o înmormântare cu bocete și lăutari. Soția fratelui bulibașei căldărarilor din Roman a fost condusă pe ultimul drum, inclusiv pe E85, până la Cimitirul Eternitatea. Polițiștii locali le-au stat alături celor îndurerați, au dirijat circulația, iar autoritățile au dat undă verde la tot acest ceremonial.

Încă de prin 2005, în Roman s-a stabilit, prin hotărâre de Consiliu Local, ca E85 să fie “ocolit” de astfel de ceremonii, astfel încât circulația pe un drum european să nu fie blocată de manifestări care cer respect pentru cel trecut la cele veșnice și pentru cei dragi, lucru care, în trafic, este mai greu de “suportat”. Două benzi din cele patru au fost ocupate de cei care o plângeau pe femeia trecută la cele veșnice, iar la difuzoare s-au auzit lăutarii ce cântau a jale.

Primarul Laurențiu Leoreanu spune că a aprobat parcurgerea centrului de cortegiul funerar, dorind astfel să-și arate compasiunea pentru rudele îndurerate. “Este o derogare pentru cazuri cu totul și cu totul speciale și se face doar cu aprobarea primarului. A fost un caz special, o tânără de 33 de ani, care a avut parte de o moarte năpraznică. Cei din etnia rromă au o manifestare aparte de a-și pune în evidență durerea. I-am înțeles, mai ales că într-o oră, pentru cât s-a aprobat parcurgerea centrului, nu se întâmplă mare nenororice. Pentru ei a fost nenorocirea, iar eu trebuia să arăt compasiune și înțelegere”, a spus edilul.

Acesta a recunoscut că nu a mai primit cereri de acest fel: “Nu mai este permisă parcurgea centrului de cortegii funerare, se mai permite pe străzi lăturalnice, dar și aceste tradiții, ca și ținerea persoanei moarte în casă, vor fi eliminate”, a mai declarat primarul Leoreanu.

Anul trecut, de două ori, centrul municipiului a fost blocat de reprezentanții etniei rrome. Pavel Gafer, un cunoscut lider al rromilor, judecător în ale tradițiilor țigănești, a fost dus la groapă tot prin centrul municipiului. Un sobor de preoți și câteva mașini de lux au urmat carul morturar impresionant ca și dimensiune, mai ales că la capul mortului a cântat și o formație de lăutari. La două luni după, istoria s-a repetat și un alt judecător – Gabi Berescu a fost însoțit de un alai impresionat până la Cimitir. Acesta era cunoscut în oraș, chiar și de polițiști, după ce, în 2010, s-a implicat în a rezolva conflictul dintre două clanuri de rromi, conflict care risca să degenereze într-o luptă de stradă.

Claudia MATEI

Articolul precedentCopaci daţi deoparte din calea curentului
Articolul următorMihaela Stoica se mișcă popular

1 COMENTARIU

  1. DL LEOREANU ASTIA SUNT,, ROMANII,, CARE TE-AU VOTAT S-AU SI TU ESTI DIN ACEEASI ETNIE CA DOAR PE ASTIA MAI POTI PACALI PANA SE PRIND SI O SA PUNA UN PRIMAR DEL LOR SI SA VEZI HORA LA ROUMENI . UN CAR ALEGORIC NU TREBUE SA TREACA PRIN CENTRU CACI E DISCRIMINARE SI AR TREBUI SA TREACA TOTII LOCUIITORI ROMANULUI CAND VOR FACE ULTIMUL DRUM ASA CA MAI LASATE DE POCLOANE PT TIGANI SI OCUPATE DE ORASUL ROMAN CA ARATA CA UN ORAS DIN SIRIA ACTUALA GROPI PESTE TOT, ZIGANI , SOMERI, MIZERIE PESTE TOT SI MULTA PLICTISEALA ….

Comments are closed.