simionica chiticCeea ce trebuia să fie o simplă formalitate – și una chiar cu beneficii pentru titular -, respectiv desemnarea consilierului local care să reprezinte interesele municipiului Piatra Neamț în Adunarea Generală a Acționarilor societății Troleibuzul SA, s-a demonstrat a fi, de fapt, o piatră de încercare mult prea grea pentru liderii politici din Consiliul Local al Pietrei. ”Rebeliune!” par să fi strigat în forul lor interior atât Dragoș Chitic, ca șef de trib al părții drepte de la municipiu, cât și Aurelia Simionică, șeful de trib al părții stângi.

În esență, datele problemei sunt următoarele: după ce s-a decis participarea municipiului Piatra Neamț în structura societății județene Troleibuzul, cu 20.000 de lei pentru care s-au primit 4.000 de acțiuni, pentru ca firma să devină operator regional și să poată accesa minunate proiecte europene, pentru ca totul să fie ca la litera legii, era nevoie ca noul acționar să aibă un împuternicit în AGA. Propunerea PSD a fost Neculai Timaru și, după toate aparențele din ședința de joi, 20 august, trebuia să treacă, vorba aceea, ca gâsca prin apă. Din rațiuni de partid și de stat, deși erau absolut nepregătiți, liberalii au emis pretenții și au anunțat propria nominalizare: ”A, da, avem și noi o propunere, doamna Monica Anton”. A fost primul moment de stupoare generală, de la aparatul funcționăresc până la ultimul consilier penelist. Următorul moment de uimire generală a fost la numărarea voturilor: 22 de voturi exprimate (că atâția erau prezenți), 20 valabile (că 2 erau nule, nefiind încercuit niciunul din cele două nume), 11 pentru Timaru și 9 pentru Anton.

Rezultatul nu era nicidecum cel așteptat, nici de dreapta, nici de stânga. Dată fiind urgența proiectului, consilierii de la Piatra au făcut ceea ce nu s-a mai întâmplat în istoria ultimului deceniu: au mai stat jumătate de oră la ședință și, după o pauză regulamentară de țigară, au mai făcut o ședință, de îndată, cu un singur proiect pe masă, cel cu împuternicirea. ”Regimul de urgență” la care a făcut apel conducerea Troleibuzul s-a dus naibii odată cu a doua tură de vot, unde rezultatul a fost, din nou, stupefiant: 22 de voturi exprimate, 19 valabile (fiindcă 2 consilieri tot n-au încercuit niciun nume, iar un consilier le-a încercuit pe ambele), 11 Timaru și 8 Anton.

A fost trădare sau cineva și-a pus în cap să se joace puțin cu nervii de negociatori politici ai liderilor drepți și stângi? Dacă a fost trădare, cine a trădat și pe cine? Dacă a fost joc, cine a jucat, pe cine și pentru cine?

Speculații se pot face multe, de la lipsa de simpatie pentru cei propuși până la intenții de blocare a acțiunilor Troleibuzul. Ele se vor limpezi odată cu ședința următoare, în care va exista o a treia tentativă, ședință care va avea loc cel mai devreme marțea viitoare și cel mai târziu joi, pe 27 august. Oricum, în paradisul partidelor politice pare să se să fi intrat dihonia transpartinică.

(D. Ostahie)

 

Articolul precedentPuzzle OptimEast Târgu Neamţ la Băile Tuşnad şi în… Turcia
Articolul următorElevi ieşeni, în sprijinul refugiaţilor din Ucraina GALERIE FOTO
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.