Scoaterea normei de hrană din plafonul de 30% sporuri acordate personalului angajat din sănătate a fost bine primită la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, locul unde au avut loc protestele care au și dus la lansarea propunerii către Guvern.

Reușita demersurilor făcute în acest sens și anunțate astăzi de Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, este apreciată de sindicate și conducere. Ionuț Nistor, liderul sindicatului Solidaritatea Sanitară a declarat că sunt șanse să se acorde aproape întreg sporul de week-end: „Este bine că s-a luat această decizie, în urma demersurilor făcute de Federația Solidaritatea Sanitară, dar și de conducerea Consiliului Județean Neamț, a domnului manager al spitalului. Ar trebui ca, după calculele noastre, să se poată acorda sporul de week-end în proporție de 99,8%. Pentru că norma de hrană a fost cam 4% din bugetul de sporuri, ceea ce, după calculele noastre, se câștigă aproape integral sporul de week-end pierdut”.

Angela Gherasim, liderul sindicatului Sanitas de la spitalul județean, afirmă că trebuia mai demult făcută această modificare: „Este un lucru pozitiv pentru oameni, ca să nu li se mai taie din salarii. Asta am vrut și eu, atunci când împreună cu Federația Hipocrat, la care suntem afiliați, am încercat o mediere la președintele Ionel Arsene și la conducerea spitalului. Ce este oarecum trist este faptul că abia acum s-a ajuns la această concluzie”.

Dr. Codruț Munteanu, managerul Spitalului de Urgență Neamț, declară că există posibilitatea ca sporul de week-end să fie acordat aproape de nivelul maxim: „Este o măsură benefică pentru salariați, ca întregire a veniturilor. Sigur în proporție de 90-95% vom putea acorda sporul de continuitate, pentru care au fost atâtea proteste. Recunosc eforturile și demersurile făcute de președintele Ionel Arsene, de ministrul Sănătății. Este o întoarcere la normalitate”.

Scoaterea normei de hrană din sporuri este considerată o măsură benefică și de Eva Ungureanu, liderul Uniunii Sindicatului Sanitas Neamț, care include și angajații din asistență socială: „Este foarte bine că s-a scos din sporuri. La noi, la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț nu am avut probleme salariale, ne-am încadrat în buget. Dar, atâta timp cât nu se știe bugetul pe acest an, exista un risc”.

Modificarea adoptată azi de guvern se aplică întreg personalului sanitar și din asistența socială.

(C.I.)

Articolul precedent9 ani și 4 luni de închisoare pentru crima de pe terasa barului Montana
Articolul următorSediu nou pentru Detaşamentul de Pompieri Târgu Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.