0:00

Viorel Stan, inspector școlar general al IȘJ Neamț, a precizat că directorii de școli își riscă scaunele, dacă nu vor ști cum să drămuiască bugetele unităților pe care le conduc. „Așteptăm să vină de la Minister definitivarea conceptului de finanțare per elev. Școlile își vor face bugetul în funcție de aceste finanțări. Din banii primiți pentru elevi, directorii, sau, mai bine spus, managerii vor trebui să acopere cu sumele primite atât salariile profesorilor, cât și alte cheltuieli care se impun. La evaluarea directorilor va conta mult și modul în care au fost cheltuiți banii din bugetul unității de învățământ”, a precizat Viorel Stan.

În timp ce „generalul” așteaptă finanțarea per elev, de la Sindicatul Liber al Învățământului Neamț, reprezentanții au aflat ce sume au fost alocate și spun că sunt mici, ceea ce face ca un director de școală să aibă o misiune dificilă atunci când vine vorba de împărțirea bugetului școlii.

„Conform Legii Educației Naționale finanțarea de bază a unei unități școlare rezultă prin multiplicarea costului standard per elev, care anul acesta a fost stabilit la valoarea de 2492 de lei pentru un elev din mediul urban, iar pentru un elev din mediul rural, 2866 de lei. Acest cost trebuie să acopere toate cheltuielile din sistem. Cheltuieli cu resursa umană și cheltuielile materiale”, a declarat Gabriela Grigore, secretar general al SLI Neamț. Aceasta a mai adăugat că, în continuare, sistemul național de învățământ este subfinanțat, anul acesta Guvernul alocând doar 3,2% din PIB. Mai puțin cu 2,8% decât este prevăzut în Legea Educației 1/2011. (M.T.)

Articolul precedentCele mai mici prețuri
Articolul următorDin neatenție, aproape de tragedie

2 COMENTARII

  1. PE PROFESORI NICI N-UI DOARE LA BASCA NU COMENTEAZA NICI UNUL TOTII SUNT MULTUMITII SE PARE CA LE AJUNGE 3,2 DIN PIB.

Comentariile sunt închise.