Ora 21 şi anunţarea primelor rezultate parţiale ale exit poll-urilor erau aşteptate, la noul sediu al PNL din Piatra Neamţ, de mai mulţi fruntaşi ai ACL, alianţă care şi-a încheiat misiunea politică. Alături de deputaţii Mugur Cozmanciuc şi Radu Surugiu au fost remarcaţi doi delegaţi care au avut sarcini suplimentare în Neamţ, Mihai Ţurcanu de la Botoşani şi Marian Zlotea de la Bucureşti.

Primele cuvinte rostite de Cozmanciuc la cald, după prezentarea estimărilor, au fost: „Calm. Calm până la final”. Câteva clipe mai apoi, în faţa camerelor de filmat, a declarat: „Eu consider că am câştigat. Recomand calm, răbdare şi vigilenţă până la sfârşit. Dimineaţă vom fi câştigători. Vreau ca fiecare reprezentant al PNL, al candidatului Iohannis să fie în secţia de votare până dimineaţă, când ia procesul-verbal cu cheia închisă. Vreau să mulţumesc tuturor cetăţenilor din România şi din diaspora pentru că s-au prezentat la vot şi au creat acest val şi această emulaţie. Cred că este pentru prima dată în ultimii ani când avem peste 11 milioane de români care au votat. Vreau să mulţumesc locuitorilor din judeţul Neamţ, din Piatra Neamţ pentru că au mers pe acest val şi s-au prezentat la vot. Vreau să mulţumesc echipei care a construit această campanie în judeţul Neamţ. Aş putea să enumăr pe unul, pe doi sau pe toţi, fără să fac vreo diferenţă. Fiecare membru care a participat este important, fiecare vot care a venit este la fel de important. Rezultatul demonstrează acest lucru. Vreau să vă asigur că toţi care am muncit în această campanie vom avea acelaşi obiectiv, de a repoziţiona judeţul Neamţ pe harta economică a României şi la Bucureşti. De aceea vreau ca în judeţul Neamţ să fie construită o echipă unită în jurul unui proiect de ţară astfel încât aici să avem investiţii, să avem locuri de muncă, infrastructură şi înainte de toate un singur lucru: normalitate”.

Celor veniţi să împărtăşească bucuria victoriei lui Klaus Iohannis li s-a alăturat spre miezul nopţii şi senatorul Eugen Ţapu, venit de la Roman. Odată depăşite momentele de euforie, fostul preşedinte al PNL Piatra Neamţ şi-a orientat declaraţia şi spre aspecte pragmatice: „Sper ca victoria să fie a românilor, nu a noastră neapărat. Sunt convins că aşa va fi. În Neamţ am câştigat municipiile şi multe comune din preajma municipiilor. Aştept rezultate super-pozitive de pe Valea Muntelui pentru că acolo este potenţial electoral de dreapta. Mulţumesc liderilor locali de la PMP care au lucrat alături de noi în turul II şi demonstrează că dreapta unită învinge întotdeauna stânga.

Sunt optimist pentru că, în opinia mea, guvernul Ponta – mai ales după porcăria pe care a făcut-o în diaspora – ar trebui să-şi dea demisia, în frunte cu domnul Ponta şi cu ministrul de Externe. Nu-i posibil să-ţi baţi joc de românii din diaspora în halul în care şi-au bătut joc în ambele tururi. Era poate de înţeles să greşeşti la turul I, dar să repeţi la turul II cu cinism e deja premeditare.

Sper că în primele două luni, maxim la sfârşitul lui februarie, să avem un guvern de dreapta, liberal, care să implementeze măsuri economice liberale adevărate, să scoată ţara din contractarea economiei, din recesiunea în care este împotriva cifrelor cosmetizate pe care le-au prezentat în campanie. Situaţia economică e gravă. Statistica e altceva, nu înseamnă nici dezvoltare, nici investiţii, nu înseamnă nimic. Sunt nişte cifre conjuncturale, date în special de agricultură. Avem probleme mari în economie cu reformele structurale, cu creşterea economică, aceasta nefiind una sănătoasă la ora actuală. Numai cu un guvern de dreapta putem scoate ţara la liman”.

Printre cei mai solicitaţi pentru fotografii de album s-a numărat fostul preşedinte al PDL Neamţ, de acum încolo copreşedinte al PNL alături de Mugur Cozmanciuc. Declaraţii avea să facă luni, în ultima conferinţă de presă organizată sub steagul politic al PDL, dar acestea erau eliberate de emoţia din seara precedentă. S-a reţinut în special tonul glumeţ pe care a anunţat că nici nu l-a felicitat pe preşedintele PSD Neamţ pentru victoria repurtată în judeţ şi nici nu a fost felicitat pentru alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte al României.

Viorel COSMA

Articolul precedentPinalti si Cocoş au vrut să scape de gratii
Articolul următorHCM Roman – Skuru IK 24-19 (14-8)