dgaspc 02Mai mulți tineri din centrele de plasament din subordinea DGASPC Neamț au primit de câteva zile vestea extraordinară că au devenit studenți, fiind admiși la facultăți de prestigiu din țară ori au aflat că au fost admiși la studii de masterat. Tinerii nu s-au simțit deloc marginalizați de societate, ba chiar s-au ambiționat și au reușit nu doar să treacă examenul de bacalaureat, ci și să fie admiși la facultăți, fără nici un fel de meditații. Nu și-au considerat destinul deja scris și au înțeles că o diplomă de studii superioare este singura lor alternativă de a reuși.

Printre aceștia se numără trei tineri de la Complexul de Servicii Elena Doamna care au fost admiși anul acesta la facultate, unul dintre ei la Medicină, la Iași, altul la Ingineria Mediului Bacău iar cel de-al treilea la Facultatea de Studii Economice Suceava.

Iosif Mîrț este un tînăr foarte perseverant care, după ce a absolvit Școala Postliceală Sanitară Piatra Neamț, a fost admis anul acesta la Facultatea de Medicină Cluj, la specializarea Balneo-fiziokinetoterapie.

Un alt exemplu de succes este și Geanina Plătică, aceasta reușind în această vară să fie admisă la o a doua facultate. Ea a absolvit Universitatea Emanuel din Oradea, secția de Educație Muzicală, a terminat și masterul în același domeniu iar acum a fost admisă la Universitatea de Muzică, secția Canto.

Tinerii din centrele de plasament admiși la facultăți de calitate nu reprezintă o premieră în Neamț, an de an fiind astfel de copii remarcabili. În total, la data de 30 iunie, în centrele din județ existau 21 de studenți iar alți 15 tineri cu familie, dar cu posibilități materiale precare, beneficiau de sprijin din partea DGASPC, fiindu-le decontate cheltuielile de masă și cazare.

dgaspc 03În 2014, de exemplu, o fată care a locuit aproape toată viața în Centrul de Plasament Ion Creangă a fost admisă la Medicină, la Iași, din păcate însă la locurile cu taxă. Tocmai pe când era gata să abandoneze, un om cu suflet mare din Piatra Neamț s-a oferit să-i achite taxa de studii, fiind vorba de 6.000 de lei anual. Același sponsor generos mai suportă și costul studiilor unui alt copil deosebit, provenit tot din centrele de plasament și care acum face studii de masterat.

O altă tânără muncitoare și ambițioasă din cadrul Centrului Ion Creangă este doctorand. Deși a trăit aproape toată viața în centrul de plasament, a reușit să termine Facultatea de Litere cu o medie aproape de 10.00, studiile de masterat la fel iar acum este în anul II la doctorat, lucrarea sa fiind tot în domeniul filologiei.

Pentru tinerii care se află în sistemul de protecție al statului și care urmează studii universitare, cheltuielile de cazare și masă sunt asigurate de Direcția Generală de Asistență Socială si Protecția Copilului Neamț.

„Ambiția, munca și dorința acestor tineri de a-și depăși condiția și de a reuși în viață sunt demne de tot respectul și de cea mai pură admirație. Suînt copii care au învățat de mici că viața este o luptă iar ei au făcut totul pentru a câștiga fiecare bătălie. Au înțeles că unica lor șansă pentru a avea un viitor luminos este educația, motiv pentru care, prin muncă și seriozitate, au reușit să urce treaptă cu treaptă și azi au devenit studenți, masteranzi sau chiar doctoranzi. Ca ei sunt mulți iar noi suntem extrem de mândri de ei, îi încurajăm și sprijinim pentru a-și îndeplini visele și sperăm să fie modele pentru colegii lor“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț. (ZCH NEWS)

Articolul precedentRecidivistul care a agresat sexual o fetiţă rămâne arestat
Articolul următorForțe noi în Poliție: 14 agenţi şi 2 ofiţeri
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.