pietricica turism

Fără a avea nevoie de aprobarea cuiva, ci doar de motive întemeiate, Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț, poate solicita elicopterul pentru evacuarea turiștilor care se accidentează în masivul Ceahlău. Este o premieră pentru salvarea montană din județul Neamț, ideea de bază fiind evitarea traumatizării unei persoane care are o fractură deschisă, de exemplu, și trebuie transportată ore în șir, cu targa, pe teren accidentat.

”Eu trebuie să comunic doar natura leziunilor și condițiile din punctul de aterizare, adică viteza vântului, temperatura, umiditatea”, a declarat Raul Papalicef. ”Am făcut un exercițiu astăzi, 28 iunie, al cărui scenariu prevedea salvarea a trei persoane accidentate. Două au fost scoase din perete de sub Vârful Lespezi și de la Gardul Stănilelor, iar a treia era mușcată de viperă și se afla în zona Ocolașul Mare. Turistul mușcat de viperă a fost găsit imediat de unitatea de salvare canină și transportat la Durău, unde a venit o ambulanță de la Poiana Teiului, cu ser antiviperin, iar cei doi accidentați au fost urcați pe platoul Dochia, de unde i-a preluat elicopterul”.

Exercițiul de astăzi a fost organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ, în colaborare cu Poliția, Jandarmeria, Inspectoratul General de Aviaţie, Unitatea Specială de Aviaţie Iași, Serviciul de Ambulanță, Serviciul Salvamont și Administraţia Parcului Naţional Ceahlău.

Din partea Salvamont au participat 18 salvatori, plus câinele Erik, care a găsit imediat turistul mușcat de viperă, deși fusese ascuns printre jnepeni. Raul Papalicef spune că a fost cel mai important exercițiu de salvare aero la care a participat. Salvatorii montani au identificat încă 3 puncte din masiv în care ar putea ateriza elicopterul (nu cel care a participat la exercițiu, pentru că este prea mare) și urmează să le amenajeze. (C.M.)