pietricica turism

trafic persoaneProcurorii DIICOT Iaşi au dispus, joi, 12 mai, reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a trei bărbaţi acuzaţi de constituire/aderare la un  grup infracţional organizat, trafic de minori şi trafic de persoane, potrivit unui comunicat de presă.

Procurorii apreciază că Robert Neagu, Nixen Neagu şi Costache Andrei Roman (după ce au aderat la un grup infracţional iniţiat de Costache Raj) racolau tinere minore şi majore şi le cazau la domiciliile lor sau în apartamente închiriate în municipiul Iaşi.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2011-2016, pe raza municipiului Iaşi, s-a constituit un grup infracţional organizat inițiat de către inculpatul  Costache Raj (arestat  în vederea extrădării în Italia) având ca scop racolarea, transportul, cazarea şi exploatarea sexuală  transfrontalieră a unui număr de 6 persoane vătămate  minore, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani și 24  persoane vătămate  majore care proveneau din familii defavorizate, cu un grad redus de instrucţie, într-o stare materială extrem de precară, cu diferite vulnerabilităţi”, se precizează în comunicatul citat.

În perioada 2011-2016, Costache Raj a coordonat şi a supravegheat în permanență întreaga activitate infracţională de recrutare a tinerelor minore şi majore, cazarea, transportul și exploatarea acestora în Italia, apreciază procurorii DIICOT. La grupul inițiat de Costache Raj a aderat  şi Constantin Bobocel, dar acesta a decedat într-un accident de mașină în cursul urmăririi penale.

Cele trei persoane reţinute joi, 12 mai, mai sunt acuzate că, “sub promisiuni false că vor fi angajate în baruri şi că vor câștiga sume mari de bani, le-au determinat pe tinerele racolate să-i însoţească în Italia, unde au fost cazate în apartamente închiriate, iar ulterior exploatate sexual, sumele de bani obținute de către persoanele vătămate fiind colectate de către  membrii grupului”.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi, care au efectuat 5 percheziții domiciliare în municipiile Iaşi şi Paşcani.

“În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, un autoturism de lux, 3.130 de euro, 400 de USD, 14 telefoane mobile, o tabletă, documente și înscrisuri cu valoare probatorie”, se precizează într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

La acțiune au participat şi jandarmi din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău. (ZCH NEWS)