Procurorii DIICOT Iaşi au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a unui bărbat din Roman, pe care îl acuză de “săvârşirea infracţiunilor de acte de terorism, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi trafic de migranți”. Împreună cu Cristian Bîrzu au fost reţinuţi şi Gabriel Pintilie, Cristian Aştefănoaei şi Constantin Mandache, pe care procurorii îi acuză de “săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată”. Despre principalul inculpat din acest dosar zch.ro a scris acum ceva timp că era un apropiat al temutului interlop Clămparu.

“În fapt s-a reţinut că inculpatul  Bîrzu Cristian, domiciliat în Roman, judeţul Neamţ, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania și în România, şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta  aflându-se sub măsura controlului  judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău. Inculpatul a fost condamnat la data de 02.02.2015 de către Tribunalul Neamţ la o pedeapsă de 5 ani de închisoare  pentru tentativă de omor, faptă ce a avut loc în februarie 2013, victima, un bărbat de 42 de ani, fiind înjunghiată în zona gâtului. În timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, inculpatul a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarându-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase. Deşi era plasat sub control judiciar, inculpatul Bîrzu Cristian şi-a manifestat intenţia de a părăsi România, prin orice mijloc şi indiferent de consecinţe, pentru a se deplasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria”, precizează DIICOT într-un comunicat de presă.

Ce li se mai reproşează celor 4 bărbaţi puteţi lectura AICI.

Marţi, 12 septembrie, procurorii DIICOT Iași, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, au efectuat 9 percheziții domiciliare în Vaslui și Roman, ocazie cu care au fost ridicate obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stickuri, 4 imprimante, acte de identitate și de altă natură falsificate. Cei 4 bărbaţi au fost prezentaţi Curţii de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Suportul tehnnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. (ZCH NEWS; FOTO: DIICOT Iaşi)