dosare justitie 02Cristian Bîrzu (39 de ani) din Roman, cunoscut drept un apropiat de-al lui Clămparu, deşi n-a recunoscut niciodată, a fost condamnat la 5 ani de închisoare şi 3 ani de pedeapsă complementară. Tribunalul Neamţ a luat decizia în ziua de 2 februarie 2015, la capătul unui proces în care individul a fost judecat pentru tentativă de omor. Fapta s-a întâmplat în februarie anul trecut când Bîrzu l-a lovit cu cuţitul în gât pe Cristian Băducă, un tânăr pe care îl ura fiindcă i-ar fi luat prietena. A fost la un pas să ucidă, motiv pentru care, până la urmă, dosarul a ajuns la Parchetul Judeţean Neamţ şi a fost instrumentat sub acuzaţia de tentativă de omor. Sentinţa de 5 ani de închisoare poate fi atacată la Bacău atât de către inculpat – dacă va considera că a primit prea mult, cât şi de procuror – dacă va considera că pedeapsa este pre mică.

Bîrzu este un recidivist cunoscut în Neamţ, iar legăturile sale cu Clămparu au fost confirmate măcar prin prisma metodelor folosite de amândoi, în calitate de proxeneţi. Bîrzu a fost condamnat la 7 ani de închisoare, în 2006, pentru trafic de persoane, proxenetism, lipsire de libertate, vătămare corporală, complicitate la tâlhărie si viol. El a dus mai multe fete, inclusiv minore, în Spania şi le-a obligat să se prostitueze. Care nu înţelegea de „vorbă bună” era înfăşurată într-un covor şi bătută cu bestialitate, dar profesionist, pentru că nu rămâneau urme.

Dar nu au fost singurele fapte din cariera de infractor a lui Bîrzu. De-a lungul anilor el a fost judecat şi pentru lovituri cauzatoare de moarte, şi pentru ultraj împotriva autorităţii, dar debutul şi l-a făcut cu un dosar de tentativă de omor în străinătate. Împreună cu un alt individ, el a atacat un bărbat de 67 de ani din Berlin, l-a legat fedeleş şi i-a răscolit prin casă. Răufăcătorii au luat banii, dar n-au fost mulţumiţi cu doar 1.400 de mărci şi şi-au lovit victima, care oricum a fost ţinută tot timpul cu cuţitul la gât, ca să le dea codul PIN de la card şi să le spună ce lucruri de valoare mai are. În final, au plecat cu bunuri de vreo 25.000 de mărci, dar au fost la un pas de a-l ucide pe cetăţeanul german, care era bolnav de inimă şi s-a chinuit ore în şir să se dezlege. (C. MIRCEA)