reclama autocenter

bcr

* au fost percheziţionate 9 sedii ale companiei

* 44 de persoane vor fi audiate la DIICOT Târgu Mureș

* prejudiciul estimat se ridică la 6 milioane de euro

* procurorii au efectuat percheziţii şi în judeţul Neamţ

Procurorii DIICOT au făcut, ieri, percheziţii la nouă sedii BCR Asigurări de Viaţă, dintre care două din Capitală, conform unor surse apropiate anchetei. Mai multe persoane suspectate de evaziune fiscală vor fi audiate. Prejudiciul se ridică la 6 milioane de euro. Totalul percheziţiilor derulate, marţi dimineaţă, este de 166. Acestea au avut loc în Bucureşti şi în 26 de judeţe, la locuinţe şi la sediile a 112 firme. Reprezentanţii companiei BCR Asigurări de Viaţă nu au comentat situaţia şi au anunţat că va fi emis un comunicat de presă. Compania face parte din Vienna Insurance Group, care mai controlează în România şi liderii de piaţă Omniasig şi Asirom.  Percheziţiile s-au desfăşurat în Capitală şi în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea, fiind realizate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la B.C.C.O Târgu Mureş. Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii fac cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi ai unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi BCR Asigurări, care sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor şi a impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Mod inedit de operare

“Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O Târgu Mureş,  efectuează, la data de 9 iulie 2013, un număr de 166 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi în 26 de judeţe, la locuinţele unor învinuiţi, la sediile a 112 societăţi comerciale, precum şi la sediile unei societăţi de asigurări, în cadrul unei acţiuni de amploare, vizând destructurarea unui grup infracţional organizat,  specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Procurorii DIICOT efectuează cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi în cadrul unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care sunt suspectate că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale.

Din probele administrate în cauză, rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii),  urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de «răscumpărarea clauzei suplimentare» şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale, şi, în acelaşi timp, o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 6 milioane de euro, aferentă unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de 7 luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, respectiv din 2009 la zi.

Percheziţiile domiciliare sunt efectuate în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ,  Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IGPR – DCCO şi Jandarmeriei Române.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş vor fi audiate 44 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză”, se precizează în comunicatul DIICOT.

BCR Asigurări de Viaţă a predat DIICOT Târgu Mureş înscrisuri şi informaţii în cadrul investigaţiei, sprijină această acţiune şi cooperează cu reprezentanţii instituţiei, a anunţat asigurătorul, care a mai precizat că “niciun membru al conducerii societăţii nu a fost vizat de acţiunea desfăşurată”. (Z.C.H.)

BCR Asigurări de Viaţă (Vienna Insurance Group) a încheiat anul trecut cu active de peste 1,1 miliarde de lei şi cu venituri din prime de peste 425 de milioane de lei. Clienţii BCR Asigurări de Viaţă au încheiat  mai mult de jumătate de milion de poliţe, din care doar 27.315 aveau ca obiect asigurările de tip unit linked (cu componentă de investiţii) cu prime subscrise de peste 201 milioane de lei.

Articolul precedentSite-ul Mănăstirii „Petru Vodă” a fost „anonimizat”
Articolul următorPrimăria Târgu Neamț, lăudată la prevenţie