20170519 105949Sala de consiliu a primăriei Roman a găzduit vineri ședința Comisiei județene de Dialog Social. Ordinea de zi a cuprins două puncte:

  1. Noi măsuri active de stimulare a ocupării forței de muncă, punct prezentat de domnul Daniel Chirilă, director executiv al Agenției județene Neamț pentru ocuparea forței de muncă și
  2. Probleme ale economiei județului și propuneri de rezolvare, desprinse în urma consultării firmelor nemțene, prezentat de domnul Mihai Apopei, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț și reprezentant al Confederației Patronale din Industrie, Construcții și Servicii din România (CONPIROM).

DSC 0080La ședință a fost prezent și domnul Gabriel Petrea, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social.

S-au raportat multe cifre și s-au făcut destule propuneri menite, pe de o parte, să stimuleze apetitul pentru a munci a românilor, iar pe de altă parte, pentru a ajuta firmele să se dezvolte și să aibă activități continui, și în perspectiva creării unor noi locuri de muncă. Prefectul Vasile Panaite a salutat prezența ministrului Gabriel Petrea. ”Mă bucur că prima ședință pe care o prezidez este aceea a Comisiei de Dialog Social, la care suntem onorați că participă și domnul Gabriel Petrea, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social. De asemenea, aș vrea să salut prezența partenerilor noștri de dialog, reprezentanți ai confederațiilor sindicale și patronale cu care mă aflu la prima întâlnire în această formulă,” a declarat prefectul Vasile Panaite.

Potrivit unei informări a directorului AJOFM Neamț, Daniel Chirilă, în județ sunt aproximativ 2.000 de șomeri și circa 8.000 de beneficiari ai venitului minim garantat. De asemenea, sunt înregistrate la sediul instituției circa 1.000 de locuri de muncă vacante.

Directorul Camerei de Comerț și Industrie Neamț, Mihai Apopii, a avut o intervenție în care a vorbit despre principalele probleme ( așa cum sunt văzute din interiorul sistemului, nu din hârtii și statistici) cu care se confruntă mediul de afaceri nemțean. ”Învățământul dual profesional este cea mai potrivită soluția pentru a rezolva problema locurilor de muncă într-un termen de 3-5 ani și urmează ca legea uceniciei să ajute și ea, dacă va fi aprobată. Ajutoarele de stat le văd acordate doar celor care nu pot să muncească. Dacă tânărul are capacitate intelectuală și fizică, nu trebuie să primească ajutor de șomaj la ieșirea din liceu, ci trebuie să primească o repartiție într-un loc de de muncă. Pe de altă parte vreau să subliniez că suntem al doilea județ în care funcționează Biroul Unic, cu sprijinul Consiliului Județean și al Prefecturii, dar și al instituțiilor deconcentrate care participă în mod activ. Județul Neamț este unul dintre cele cu Produs Intern Brut la capătul clasamentului, cu performanță economică destul de redusă. Este pe ultimul loc la salariul net pe economie, 1.690 lei, ceea ce ne îngrijorează. Avem un exod al forței de muncă spre exterior sau spre Ardeal. Este un dezavantaj mare și de aceea trebuie să gândim măsuri care să dezvolte zona cu specificul ei”, a declarat Mihai Apopii în cadrul Comisiei de Dialog Social.

Ministrul Gabriel Petrea a dat o serie de răspunsuri la problemele ridicate în cadrul ședinței de către partenerii sociali. Acesta a subliniat importanța Legii prevenției care a fost adoptată joi în ședința de Guvern.

20170519 105945Legea prevenției a fost adoptată ieri și va avea toate cerințele angajatorilor și angajaților. Ea nu este o lege cu privire la drepturi și libertăți. Pe de altă parte, se încearcă a ajuta angajatorii, pentru că este o legislație foarte stufoasă și este foarte greu ca un angajator să știe toate lucrurile. Se face o fișă de informare, i se prezintă ce ar fi trebuit să facă, se dă un timp de remediere și apoi se pot da amenzi. Trebuie să încurajăm mediul de afaceri și nu să îl ștrangulăm cu lucruri pe care nu le știe. Legea va merge în Parlament pe procedură de urgență. În ceea ce privește Legea 62, a dialogului social, am trimis o informare către toate confederațiile sindicale și patronale cu un draft prin care facem modificări pentru a crea un cadru de negociere a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură. Încercăm să luăm păreri și de la nivel local, iar când vom avea draftul final, acel proiect de lege va ajunge și în comisiile de dialog social din județe pentru că mă interesează părerea din teritoriu”, a declarat ministrul Gabriel Petrea.

După ședința Comisiei de Dialog Social, ministrul Gabriel Petrea a vizitat societatea ArcelorMittal Roman unde a discutat cu patronatele și sindicatele. (D.A.)

N.R.: Chiar și cu această ocazie a putut fi observată lipsa de punctualitate, nu vobim aici de interes, a unor șefi de deconcentrate, care au venit și după o jumătate de oră după începerea dialogului.

Articolul precedentLocuri de muncă în sistemul bugetar: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui – 20.05.2017
Articolul următor„Street Food Festival” – ediţia a II-a la Iaşi
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.