O dezbatere publică se face în general pe un subiect sensibil, cu mare impact la populație și prin discuții se caută soluții. În Neamț, o dezbatere pe acestă temă este cu atât mai necesară cu cât prețul la apă este foarte mare, investiții s-au făcut și se mai fac, Apa Serv se comportă ca un stat în stat și, sub adăpostul unor contracte de imagine consistente, încearcă să ascundă realități care ar trebui să atragă atenția organelor de anchetă. Din păcate, dezbaterea nu și-a atins scopul din mai multe motive. Primul, pentru că participanții la dezbatere nu au căutat soluții și s-au axat doar pe acuze. În al doilea rând, prestația lui Ioan Păcală, directorul tehnic ajuns pe mâna PSD, aripa Vlad Marcoci, a fost una destructivă pentru orice dialog. Ca să nu spunem și cinică, chiar la un pas de nerușinare, atunci când vorbea despre profit și grija pentru respectarea legalității. Asociația „Nicu Albu” din Piatra Neamț a încercat să strângă la aceeași masă oameni din administrația locală și județeană, reprezentanți ai Apa Serv și administratori de asociații. Au lipsit cei de la Aqua Neamț, care ar fi trebuit să vină obligatoriu, a lipsit un reprezentant al Prefecturii, dacă o fi fost invitat vreunul și a mai lipsit un moderator care să aibă un plan de dezbateri.
Director tehnic cu talent
Oamenii au fost interesați de câteva teme: de ce un cost atât de mare pentru apă? De ce nu există un contor care să indice cantitatea de apă uzată care iese din bloc. Potrivit celor care au întrebat, apa uzată pe care o înregistrează Apa Serv este egală cu cea care intră într-un bloc. Un nonsens? Se vor mai mări prețurile? Se vor mai face investiții? Ce face Apa Serv pentru protecția mediului dar și a cetățenilor care locuiesc lângă stațiile de epurare, agresați fonic și olfactiv? Evident, nu a lipsit subiectul contorizării individuale. La toate s-a răspuns vag, șmecherește, cu talentul unui director trecut prin ciur și dârmon.
Prețul mare? ”M-ați întrebat pe ce funcționez eu? Adică dacă merg pe analiză cost-beneficiu când am făcut și prețul. Eu sunt o societate. O societate pe acțiuni în care acționarul majoritar este Consiliul Județean, după aceea primăria, Alexandu cel Bun, iar acum mai sunt încă 20 sau 30 de comune, care funcționează după acest principiu: analiză cost-beneficiu, adică rentabilitate. Ca să poți să funcționezi ca o societate. Bineînțeles că asta nu o faci după capul tău, cum vrei tu. Pentru că de aia ai niște acționari, de aceea ai niște oameni cărora le explici ce vrei să faci, ce investiții…”, a explicat Ioan Păcală. Evident, există și cauze pentru care prețurile sunt mari, adică cetățenii de la case: „Ca să pot să încep să intru în discuția respectivă, o să fac un pic de istoric înapoi. Înainte de aplicarea programului ISPA, în Piatra Neamț, beneficia de canalizare doar 68% din populație. Să nu uităm că acest oraș nu se compune numai din blocuri, se compune și din case. Și foarte multă lume se duce acuma, că vor să locuiască în casă. Că așa-i românul nostru, întotdeauna și-a dorit să aibă o casă și e foarte bine. Ca să poți să-i mulțumești și pe aceștia trebuie să faci lucrări de investiții”.
Odată găsit vinovatul restul nu mai este decât o chestiune de calcule, pe care le faci cum vrea mușchii tăi de companie. Evident, se găsesc justificări: ”Revin și la partea cealaltă cu prețul. Când s-a făcut prețul, m-am dus la bancă sau s-au dus colegii mei la banca respectivă, au făcut cash flow-ul au întrebat care e producția. Au fost întrebați, cum faci, de unde dai tu banii ăștia… Vreau să vă spun că ne-am extins, dar producția nu crește, că scade. În calculul ăla trebuie să faci, să-i dai, dacă nu, nu faci nicio investiție și stai și mai rău. N-a stat cu mâinile în sân nici CJ. Noi suntem niște operatori cărora ni se încredințează un serviciu, ni se stabilește o redevență. Ni s-a spus, redevența care trebuie să mi-o dați mie, v-o dăm înapoi și plătiți cotă parte și cu restul faceți investiții. Vreau să vă spun că anul acesta avem un plan de investiții de înlocuire a rețelelor de 2 milioane de euro”. Așa am ajuns la CJ, care atunci când dă bani este acționar, când cere acte la verificat este bau-bau.
Scumpirea apei, o nebuloasă
De la mult discutata posibilitate de ieftinire a apei s-a ajuns la scumpirea acesteia. În acest punct a intervenit viceprimarul Aurelia Simionică, prezentă la acestă întâlnire. „Eu am mai fost la o întâlnire cu dv. Se face aceeași greșeală. Dintre toți invitații pe care îi vedeți la masă lipsește un factor esențial, Aqua Neamț. Este asociația interjudețeană în ceea ce înseamnă politica de dezvoltare a serviciului de apă în ceea ce înseamnă preț, licitație și așa mai departe. Ei stabilesc prețul”. Ei, boierii apei, stabilesc prețul? A întrebat cineva pe baza a ce se stabilește respectivul preț? Pentru că nimeni nu a făcut asta, vă răspundem noi, pe baza datelor oferite de compania unde dl. Păcală este director tehnic. Evident, ei sunt crezuți pe cuvânt că toate datele sunt OK, mai ales dacă vin și cu un audit pe linie politico-profesională.
Discuția ar fi putut continua asemeni unei nunți ca în povești, însă răspunsurile ar fi fost aceleași. Una din ideile care se poate desprinde din această discuție este că cei care stau acum cu mâinile în apă, vor fi curați tot timpul. Pentru că trebuie extindere, pentru că este nevoie de reparații, pentru că avem nevoie de apă filtrată, pentru că este nevoie de contorizare individuală, pentru că în orice va trebui să se intervină… iar aici banii vin de la cel mai mare investitor: «beneficiarul». Întrebarea este: contează și părerea lui?Răspuns: nici măcar cât un pahar cu apă de ploaie.
Marian TEODOROF
„Stația e o stație, care funcționează ca toate stațiile”
În prima parte a întâlnirii, câteva persoane și-au arătat nemulțumirea față de mirosul și zgomotul care sunt produse de stația de epurare. Păcală, răspuns corect și fără soluții: „Asta este… Stația de epurare este o stație deschisă, care funcționează ca toate stațiile. De aceea se recomandă la o anumită distanță față de ultima locuință care există. Ea a avut un aviz de mediu… Acuma, să mă ierte Dumnezeu, a ce-ar vrea să mirosă? A parfum nu poate să miroasă stația de epurare, că știm foarte bine ce face o stație de epurare. O stație de epurare are anumite roluri și niște parametri care sunt dați și aprobați și de agenția de mediu și de către toată lumea. Ea respectă aceleași princiipii și este realizată ca orice stație din Braşov, din Pitești de unde vreți. Zgomotul este zgomot. Au venit cei de la Mediu au luat măsurătorile, mă încadrez. Nu putem să oprim o stație, să nu băgăm suflante, să nu băgăm aer pentru că cineva este deranjat noaptea pentru că se aude un bâzâit. Bâzâitul este și dacă trece cu mașina prin fața casei”.
Contorizare individuală. Da, dar mai târziu
Răspuns de director tehnic: ”Există o asociație încă din 2007 de când am început discuțiile cu președintele de asociație și care s-a ajuns la o formă de facturare individuală respectând cadrul de funcționare a serviciilor de apă. Eu ca director tehnic zic că se poate face această… asta nu înseamnă că mâine se realizează. Și vreau să vă spun că nicăieri… tot izolate sunt orașele din țara noastră și o să rog pe doamna să spună cum am realizat acest mod cadru. Pe acest cadru au început discuțiile în cadrul oficial și la Roman. Au prezentat o formă în primă fază nu au ținut cont de noi nu au respectat legislația în vigoare și ea va fi aplicată și în Roman. Apa Serv nu este împotrivă, nu vrea să oprească apa că nu o avantajează cu nimic. Oprind apa, eu nu fac producție. Nu fac producție, nu încasez bani. Nu încasez bani, mă duc acasă pentru că nu am cu ce să plătesc pe oameni. Deci nu este prioritar oprirea. Unde am oprit, am oprit pe baza contractelor pe care le-am avut, în forma pe care le avem, la nivel de asociație. Recomand, ca atunci când vom avea asociație la nivel de bloc va fi cu totul altceva”.