Venirea primăverii a fost un prilej de bucurie în toate centrele de plasament din Neamț, copiii bucurându-se de noul anotimp prin tot felul de activități. Startul distracției a fost dat încă din prima zi de Mărțișor când cei mici au împărțit pe stradă doamnelor și domnișoarelor flori și mărțișoare confecționate chiar de ei.
Ziua de 8 martie, când majoritatea copiilor își amintesc cu emoție de mamele lor, este una cu o semnificație mai puțin fericită pentru rezidenții centrelor de plasament. Cu toate acestea, copiii au ales să o serbeze altfel, alegând să facă bucurii unor persoane singure, uitate uneori și acestea de familiile lor. Astfel, copiii de la Centrul „Elena Doamna” Piatra Neamț împreună cu prietenii lor, voluntarii de la Colegiul „Cartianu” și Colegiul „Calistrat Hogaș”, au mers la Centrul Social „Pietricica” pentru a dărui flori, felicitări și mărțișoare bunicilor care își petrec acolo bătrânețea. Ca și în alți ani, această întâlnire s-a dovedit a fi una cu emoții și trăiri speciale de ambele părți.
După astfel de zile cu o încărcătură deosebită, copiii au avut parte și de bine-meritata distracție. Astfel, în toate centrele de plasament, cei mici au ajutat bucătarii la prepararea „sfinților”, cu prilejul Sărbătorii celor 40 de mucenici, bunătățile fiind mult mai savuroase după ce au contribuit decisiv la prepararea lor. Copiii Complexului de Serviciiu „Ion Creangă” din Piatra Neamț au fost invitați în această zi la prietenii lor de la „Elena Doamna”, facilitându-se astfel crearea unor noi prietenii.
Seria bucuriilor de primăvară a continuat cu un carnaval, petrecerea dorind să marcheze sosirea primăverii, dar și Ziua Fericirii, serbată în toată lumea pe 20 martie. Copiii și adolescenții din centre și-au confecționat singuri costumele și măștile de carnaval, iar petrecerile au fost pline de veselie.
„Toate aceste activități au scopul de a-i determina pe copiii noștri să găsească motive de bucurie și să realizeze că fericirea vine din lucruri mici. Totodată, a fost un bun prilej pentru a învăța lecții de generozitate și empatie, dar au fost stimulați și să dea frâu liber creativității și îndemânării lor. Astfel, ne-am dorit ca fiecare copil se simtă fericit, egal în drepturi și integrat în viața comunității din care face parte”, a declarat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț. (DGASPC Neamţ)