dgaspc 02Numărul cazurilor de abuz asupra copiilor înregistrate la DGASPC Neamț în luna iulie a crescut comparativ cu luna anterioară. Specialiștii Serviciului de Prevenire și Intervenție Rapidă în cazuri de abuz, neglijare, exploatare au instrumentat pe parcursul lunii trecute 70 de cazuri, cu 16 mai multe decât în iunie. Dintre sesizările primite în iulie 39 proveneau din mediul urban iar 31 din mediul rural.

Din punct de vedere al formei de maltratare, cele mai multe situații în care au intervenit specialiștii Serviciului Abuz au fost de neglijare (31 de cazuri) și abuz emoțional (17 situații). S-au mai înregistrat din nefericire și 4 cazuri de abuz sexual, 4 copii dispăruți de la domiciliu, un caz de abuz fizic și 13 cazuri de copii cu comportament delincvent. Specialiștii DGASPC au propus 4 măsuri de protecție specială, dintre care o supraveghere specializată în familie și 3 plasamente în regim de urgență în serviciile de tip rezidențial.

Supravegherea specializată în familie a fost instituită de Comisia pentru Protecția Copilului pentru un copil ce a săvârșit fapte penale și nu a împlinit vârsta răspunderii penale. În toate cazurile de abuz instrumentate specialiștii au oferit sprijin, asistență și consiliere iar împreună cu autoritățile publice locale au fost făcute evaluări complexe iar familiile au fost informate cu privire la posibilitatea de a beneficia de ajutor de specialitate în vederea îmbunătățirii funcțiilor parentale.

De la începutul acestui an și până la data de 31 iulie 2015 s-au înregistrat în județ 392 de cazuri de abuz, predominând cazurile de neglijare urmate îndeaproape de cele de abuz emoțional și fizic.

Prevenirea și combaterea tuturor formelor de violență asupra copilului rămâne în continuare o prioritate a DGASPC Neamț iar familia, școala și comunitatea trebuie să fie medii sigure și libere de violență, unde fiecare copil să aibă posibilitatea să își valorifice potențialul.

Articolul precedentFRAUDĂ LA BACALAUREAT: În Timiș, 9 profesori dați afară din învățământ, în Neamț se dau indicații
Articolul următorCopil la un pas de moarte, după ce a băut diluant!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.