dsp-sediuÎnainte ca nemțenii să se bucure pe deplin de pomana porcului, Direcția de Sănătate Publică Neamț a găsit de cuviință să facă oarece recomandări pentru cei care nu vor să se „întâlnească” cu trichineloza. Astfel, se recomandă: achiziţionarea animalelor de la unităţi avizate sanitar; achiziţionarea de carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar; trimiterea la examen trichineloscopie a probelor din carnea de porc sau din carnea de vânat în centrele autorizate ale Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor; prelucrarea termică corectă a cărnii de porc, mistreţ, urs (fierbere, frigere), ştiind că larvele de trichinella spiralis sunt distruse în minimum 15 minute la o temperatură de peste 71° C. Totodată, reprezentanții DSP atrag atenția asupra faptului că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de trichinela spiralis.

Cum se manifestă trichineloza

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnosticul de trichineloză: febră, edeme palpebrale (tumefierea pleoapelor) şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de came infestată. Prezentarea la medic este obligatorie odată cu apariţia primelor semne de boală. Boala durează în medie 3-6 săptămâni, dar există şi forme severe cu o evoluţie de 2-3 luni. Decesele sunt datorate complicaţiilor cardio-vasculare (miocardită) şi neurologice (encefalită, mielită). (M.T.)