reclama autocenter

* patronii de cluburi din Liga I se feresc să ofere detalii despre încuviințarea ”comisionului” de 3.000 de euro, pe care l-ar fi încasat Dumitru Dragomir, fostul șef al LPF și care face obiectul unei cercetări într-un caz de evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani în care ”Corleone” e anchetat în stare de libertate

Ioan Mironas - delegat

Păstrând aceeași tactică rezervată, reprezentanții cluburilor de Liga I, nu comentează anchetarea lui Dumitru Dragomir șeful LPF. Ioan Mironaș, directorul sportiv al Ceahlăului, s-a scuzat, spunând că nu are toate detaliile la îndemână. “Nu vreau să speculez pentru că nu am toate datele. Noi ne-am încasat drepturile relativ la timp. Ar fi păcat să se confirme zvonurile acestea”, a declarat Ioan Mironaș. Un alt director de club, care a jucat, în carieră și la Ceahlăul, este Narcis Răducan, actualmente, oficial al Oțelului Galați, care spune că Dumitru Dragomir ar fi ținut cluburile de Liga I în viață cu drepturile de televizare. “Nu comentez acţiunile oamenilor legii, ei îşi fac treaba. Dar ştiu că din punctul de vedere al cluburilor de fotbal din Liga 1, Dumitru Dragomir a ţinut în viaţă echipele de fotbal prin acest contract cu drepturile TV”, a precizat, la rândul lui, Narcis Răducan. Și reprezentantul colegei Ceahlăului din nordul Moldovei, FC Botoșani, e rezervat când vine vorba de comisionul lui Dumitru Dragomir. ”Noi sunt o echipă mică, de-abia promovată. Am încercat când eram în Liga a II-a să fac o asociație profesionistă a cluburilor de ligă secundă pentru negocierea drepturilor de televiziune, dar e greu. Acum am încasat puțini bani din drepturile TV, cred că de la anul vom încasa mai mult, conform contractelor”, a declarat Cătălin Șvaițer, președintele echipei FC Botoșani. ”Comisionul” de 3 milioane de euro, pe care l-ar fi încasat Dumitru Dragomir, a fost votat de Adunarea Generală, din care fac parte reprezentanții cluburilor de Liga I.

Comunicatul Parchetului General menţionează că şefii de cluburi ştiau despre comisionul de 3 milioane de euro: “Inculpatul Dragomir Dumitru a obţinut aprobarea plăţii de către Adunarea Generală a Acţionarilor – LPF a unui comision de 5% din preţ către societatea administrată de inculpatul Corbu Mihai, cunoscînd că aceste servicii nu au fost prestate”.

Cunoşteau şi au fost de acord. Şefii de cluburi au partea lor de complicitate sau de ignoranţă în afacerile cu drepturi TV. Luaţi unul câte unul, par puternici. Cluburile din Liga I au la bord oameni influenţi, afacerişti, milionari, primari, oameni care decid soarta unui oraş, sau a unei ramuri industriale din România. Cum e posibil să se lase cu toţii ”jumuliţi”, fără să-şi zburlească orgoliul? Au pe mână bugete, semnează acte, deci cunosc terenul, regulamentele sportive, dar și legile țării. Cei 18 au considerat în regulă şi corect un contract care pentru Parchet prezintă “o suspiciune rezonabilă” de evaziune, delapidare şi spălare de bani. Deci nu i-a mai interesat decât o sumă foarte mare de bani, venită din zona media, de care toată lumea să fie mulțumită. Inclusiv ”negociatorul” desemnat de reprezentanții celor 18 cluburi de fotbal, adică Dumitru Dragomir. Nici după ce a început urmărirea penală, capii fotbalului nu şi-au pus întrebări cu glas tare. LPF a emis un comunicat lapidar, în care invită jurnaliştii să-şi vadă de treabă: “Vă rugăm să vă adresaţi direct organelor de urmărire penală”.

Tăcerea președinților de cluburi

Cuminţenia Adunării Generale la ședința din această săptămână, spune tot despre reprezentanții cluburilor de Liga I. Reprezentanții cluburilor nu i-au sărit în cap lui Dumitru Dragomir și nu l-au acuzat de ”jaf”. Drept dovadă nici nu s-au atins de renta viageră pe care i-au acordat-o la înlocuirea din funcție. Ei nu se strâng în Adunarea Generală pentru asta, ci pentru a pune la cale cum să vândă cât mai scump meciurile din Liga I și cui. Harta decidenţilor echipelor de fotbal care pun la cale regulile din fotbalul românesc nu s-a modificat substanţial, în ultimii trei ani. Şefii de cluburi de acum fie au problemele cu justiţia, fie au probleme cu banii. Pretenţiile lor s-au adaptat la criză. Nu mai speră la “tunuri” financiare din drepturile TV, probabil s-ar declara mulţumiţi cu ”îndulcirea” criteriilor financiare a procesului de licenţiere, de aceea nici nu fac pressing la Gino Iorgulescu. De aceea și FC Ceahlăul se declară mulțumit măcar cu cât a primit în sezonul trecut.

Gheorghe Stefan s-a razboit cu toata lumea

”Gino Iorgulescu a promis când a fost ales în fruntea LPF că va obține din negocierea drepturilor TV măcar atât cât a obținut Dumitru Dragomir. De aceea, trebuie să fim și noi realiști și, cu lotul actual să nu visăm cu ochii deschiși. Să fim rezonabili, o clasare între locurile 8-10 este pe măsura posibilităților noastre, iar asta ar rezolva în proporție de 60% problema bugetului echipei noastre, pentru că depindem de banii de la LPF”, declara la începutul acestui an primarul Gheorghe Ștefan, la Dolce Sport.

Dumitru Dragomir ”very strong”

Tocmai votul Adunării Generale l-a scos din arest pe Dumitru Dragomir, care va fi, totuși anchetat în stare de libertate. Declarația lui spune tot despre infatuarea cu care oamenii din fotbalul românesc tratează presa, ca pe un inamic public, ori de câte ori s-a legat de un lucru considerat ”necurat” din fotbalul românesc. “Am avut întotdeauna încredere în Justiţie. Eu nu eram din filmul ăsta. Cum sunt? Very strong (n.r. – în engleză, “foarte puternic”)”, a spus Mitică Dragomir.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedent… pe scurt …
Articolul următorIgnorând Curtea Constituţională, Guvernul titularizează profesorii