pietricica turism

ioachim

Săptămâna trecută, conducerea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a organizat o dezbatere pe tema înființării aşezământului spitalicesc ”Precista Mare”, la care au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale şi judeţene, precum și medici şi manageri de spitale. Spitalul “Precista Mare” a revenit, de mai bine de 10 ani, Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, iar în ultimii ani se vorbește de reabilitarea clădirii și transformarea ei într-un așezământ socio-medical, într-un parteneriat cu autoritățile locale și județene.

“Sperăm că vom demara în curând lucrările de reabilitare, dotare și de punere în funcțiune a acestui spital. Considerăm că acest spital va fi important pentru Moldova. El va fi un spital complementar, întrucât, din analiza noastră, a reieşit că există un segment de populaţie care necesită îngrijiri paliative sau după o intervenţie chirurgicală”, a declarat PS Ioachim Băcăuanul.

Spitalul “Precista Mare” sau Spitalul Vechi este o clădire monument-istoric. Fiind construit în anul 1873, imobilul necesită reparații consistente, ultimele evaluări ale specialiștilor estimând și costuri de câteva milioane de euro. O șansă pentru ca fostul spital să reintre în circuitul medical ca și centru de îngrijiri paleative este accesarea de fonduri europene, autoritățile căutând acum o linie de finanțare care să asigure atât consolidarea clădirii, cât și amenajarea interioară a ei. (C. MATEI)