Din când în când, în momente în care presiunea fiscală și legislativă pusă pe firmele private crește, apar discuții, de multe ori sterile, pe această problematică. Camera de Comerț și Industrie Neamț a reușit de data aceasta să iasă din tipar și să strângă în același loc reprezentanții principalelor societăți din județ cu peste 50 de angajați, reprezentanți ai unor instituții deconcentrate ( finanțe, ITM ) împreună cu prefectul Vasile Panaite, dar și parlamentari de Neamț. Este adevărat că doar trei dintre ei au răspuns invitației, senatoarea Emilia Arcan (PSD) și deputații Mugur Cozmanciuc și Laurențiu Leoreanu (PNL), ceilalți având probabil lucruri mult mai importante de făcut pentru comunitatea care i-a ales.
Problematica ridicată a fost de strictă actualitate, de la problematica ridicată de Ordonanța 60 privind persoanele cu handicat, până la modifcările Codului Fiscal sau cele privind contribuțuiile angajaților. Oamenii de afaceri au arătat că toate aceste măsuri afectează direct firmele și apoi angajații, că viteza cu care se doresc schimbări de esență în Codul Fiscal, în special, și în legislație, în general, afectează orice planuri făcute pe termen scurt, mediu și lung.
Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, inițiatorul dezbaterii ne-a declarat : “ Cred că a fost o dezbatere vie și foarte instructive pentru toată lumea. Reprezentanții firmelor au vorbit deschis despre tot ce-i doare, ce-i afectează în activitatea lor. Vom sintetiza toată discuția și sperăm că cei prezenți din instituțiile cu rol de executiv vor încerca să țină cont de toate acestea. Le mulțumesc în mod deosebit celor trei parlamentari care au venit la dezbateri și sper că sinteza discuțiilor să fie punctul de plecare pentru inițiative legislative în care omul de afaceri să fie considerat partener egal și loial. Cred că a fost o discuție utilă, nu ne rămâne decât să sperăm că ea va avea și rezultate. Camera de Comerț va continua toate demersurile pentru ca investitorul nemțean să-și facă auzit glasul.” (V.B.)