0:00

Deviz utopic / 100 de milioane de euro pentru fixarea dealurilor Pietrei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* oficialii primăriei susțin că lucrările de consolidare ar rezolva problema inundațiilor din Văleni, Bâtca Doamnei și chiar de la poalele Cozlei

Încă n-au terminat de socotit pagubele produse de furtuna de zilele trecute, încă n-au rezolvat nici problemele de la rundele anterioare de furtună, dar cei din Primăria Piatra Neamț fac planuri pe termen mediu și lung pentru a preîntâmpina aceste necazuri. Socoteala făcută grosso modo a dus la 100 de milioane de euro, bani care ar trebui băgați în lucrări de consolidare și amenajare a dealurilor din jurul Pietrei, cu tot cu captarea izvoarelor și regularizarea torenților. Potrivit celor din fruntea municipiului, dacă s-ar face acest lucrări hidro, n-ar mai veni viitura și noroiul până-n casele oamenilor, în special în zonele Văleni, Bâtca Doamnei și poalele Cozlei. Desigur, oficialii susțin că sunt axe de finanțare europeană pe care s-ar putea depune proiecte, astfel încât amenajarea și consolidarea dealurilor Cozla, Cernegura, Bâtca, Pietricica și chiar Cârloman, plus regularizarea torenților și captarea izvoarelor de pe ele, să se facă pe bani europeni, nerambursabili. Problema este de jurisdicție.

Viceprimarul Aurelia Simionică a explicat că primăria face și ea ce poate, respectiv intervine cât mai prompt atunci când apar necazuri. Pe linie preventivă, s-au depus niște proiecte pentru lucrări pe pâraiele buclucașe, dar de mică anvergură, care oricum nu rezolvă problemele macro.

”Avem niște proiecte, depuse peste tot pe unde am putut să le depunem, pentru Pârâul Turcului, Pârâul Mănăstirii, de la Văleni, plus pentru zona Bâtca, unde sunt probleme încă de anul trecut. La fel, pe Pârâul Țiganului, în spatele Aleii Brazilor, și pe Pârâul Doamnei, unde e și un torent care a rupt strada. Problema este că nu toate apele țin de noi. Apele Române, prin SGA, au cursurile lor și răspund de ele, inclusiv pe ce înseamnă lucrări, noi trebuie doar să-i sprijinim în ce privește curățarea albiilor și malurilor. La fel, Romsilva are torenții, pentru care ar trebui făcute studii și lucrări de regularizare, dar nu s-au mai făcut de zece ani și nici nu sunt mari speranțe. Ar trebui făcut un plan comun și să înceapă să se miște ceva, pentru că altfel așa se va întâmpla de fiecare dată când plouă”, spune Aurelia Simionică.

Prioritare acum sunt intervențiile în zona de acțiune a Pârâului Bolovoaia, în Văleni: ”Noi am primit ceva bani prin OG 28/2013, de la Consiliul Județean, iar în urma ultimelor evenimente meteo am revenit cu solicitare la CJ Neamț și la Prefectură. Consolidarea masivului Cozla și lucrările de amenajare pe pârâul Bolovoaia reprezintă o investiție prioritară, deoarece poate deveni un factor de risc pentru locuitori și oraș”.

Pe de altă parte, având în vedere răspunderea tricefală asupra cursurilor de apă din Piatra Neamț, este foarte posibil să se adeverească zicala cu ”mielul care suge de la doi mă-sa” și rămâne flămând. În acest caz, inundat. (D. OSTAHIE)

Articolul precedentFlorin Marin, singura certitudine la reunirea Ceahlăului
Articolul următorManifestare dedicată poetului Mihai Eminescu

1 COMENTARIU

  1. Doamna Simionica sa se duca la oltenii ei si sa ne lase pe noi cu ai nostri , care au mai facut cate ceva pentru comunitate.Spuneti numai minciuni ,ca si cum v-ar crede cineva .Pe drumul de la valeni stam cu aluviunile aduse din padure si de pe dealuri mai bine de doi ani si nu a-ti facut nimic , nu ati miscat un deget .Rusine !!!!!!

Comentariile sunt închise.