pietricica turism

Constantin Brumă, de 43 de ani, bărbatul care a îngrozit satul Valea Mare din comuna Războieni în ziua de 5 iunie, a fost condamnat, astăzi, 8 noiembrie, la detenție pe viață. Instanța a stabilit, de asemenea, daune de 50.000 de lei pentru polițistul care a fost atacat cu cuțitul și rănit la braț și la piept, și de 20.000 de lei pentru Elena Laiu, femeia care a fost înjunghiată și al cărei soț a fost ucis.

Constantin Brumă, care lucra ca îngrijitor la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni, făcea tratament permanent pentru epilepsie și pentru o boală psihică. În minivacanța de Rusalii nu și-a mai luat pastilele, pentru că nu trebuia să meargă la serviciu și a băut în fiecare zi. Când a venit dimineața de luni, mama lui l-a trimis la treabă, însă el a refuzat și atunci femeia, din dorința de a-l ajuta să-și păstreze serviciul a strigat la o vecină, care lucrează tot la centru, și a rugat-o să facă o cerere de învoire pentru fiul ei. Imediat după ce s-a întors spre casă, bătrâna a fost atacată de fiul ei cu un par și a început să țipe. A reușit să între într-o încăpere, însă agresorul a urmat-o. Vecinul, Gheorghe Laiu, care mai intervenise și de alte dăți, s-a dus să vadă ce se întâmplă. N-a apucat nici să ajungă la poartă, pentru că Brumă, dezlănțuit, după ce abia-și decapitase mama, l-a înjunghiat și pe el, o singură dată, în inimă, și l-a ucis. Apoi a alergat după Elena Laiu, care ieșise după soțul ei, și a înjunghiat-o și pe ea, femeia reușind, cu greu, să se târâie pe lângă gard și să se încuie în curte. Fiul ei a fost cel care a sunat la 112, dar când au venit polițiștii Constantin Brumă a încercat să fugă, apoi după ce s-au tras focuri de armă, ca să-l determine să se predea, a atacat un agent. Polițiștul a fost rănit ușor, spre deosebire de Elena Laiu, care a avut un plămân atins de lama cuțitului.

Hotărârea pronunțată de Tribunalul Neamț poate fi atacată, caz în care dosarul va ajunge la instanța superioară. Însă e greu de crezut că judecătorii de la Curtea de Apel Bacău vor schimba ceva în privința pedepsei, poate doar în ceea ce privește daunele.

C.M.