0:00

  •  drumarii vor deszăpezi și pe viscol
  •  se vor face controale în bazele de deszăpezire
  •  pompierii romaşcani vor primi snowmobile-ul de la Salvamont

Comitetul Județean pentru Situații de urgență s-a reunit joi, 21 octombrie pentru a pune la punct ultimele detalii în ceea ce privește planul de măsuri și gestionarea situațiilor de urgență în sezonul rece 2013-2014. Prezent la ședința CJSU, președintele Culiță Tărâță a anunțat că toate utilajele de des-zăpezire vor fi echipate cu GPS, iar la Consiliul Județean Neamț va fi în permanență o echipă care va monitoriza cum se acționează pe drumurile județene.
”Toate utilajele vor fi dotate cu GPS, pentru a ști unde se află și câte ore lucrează, pentru a dispărea orice urmă de îndoială și vom face o analiză cu cre-ionul în mână. La Consiliul Județean va funcționa un serviciu de permanență care va monitoriza pe un monitor special instalat, tot ceea ce se întâmplă, prin rotație pentru că iarna nu va ține o veșnicie. De asemenea sperăm că per-delele forestiere plantate în anii trecuți își vor arăta eficacitatea. Chiar săptă-mâna aceasta primim de la Constanța încă 500.000 de puieți de salcâmi care vor fi plantați și protejați cu șanțuri de protecție”, a explicat Culiță Tărâță.

Verificări la antiderapante

În intervalul 2-6 decem-brie, o comisie mixtă numită prin ordin al prefectului se va deplasa în bazele de deszăpezire ale Secţiei de Drumuri Naţionale Piatra Neamţ şi Drupo, pentru verificarea stocurilor de materiale chimice şi anti-derapante, utilajelor, echi-
pamentelor şi mijloacelor specifice pentru prevenirea şi combaterea poleiului şi a înzăpezirii drumurilor, pre-cum şi pentru deszăpezirea acestora.
Reprezentanții locali ai Secției Drumuri Naționale au promis că în ceea ce privește asigurarea desăpezirii dru-murilor pe care aceștia le au în administrare nu vor fi probleme pentru că au la dispoziție stocurile de material antiderapant nece-sare precum și utilaje pregătite să acționeze în funcție de nivelul de viabilitate al drumurilor. Astfel, mai întâi vor fi deszăpezite drumurile cu circulație intensă, acest lucru fiind valabil și pentru drumurile județene ce vor fi deszăpezite de Drupo Neamț și firmele asociate. Drumarii de la secția Drumuri Națio-nale au mai promis că indiferent de puterea vântului și a viscolului, deszăpezirea nu va fi oprită, așa cum cere procedura.
”E bine venită ideea domnului președinte, cu grupa operativă de la CJ care să supravegheze și să monitorizeze situațiile de urgență. Pe cod galben și portocaliu, la ISU Neamț se va organiza un grup operativ, iar corelarea fluxului de informații se va face de asemenea la ISU, inclusiv cele ce privesc furnizorii de energie. De la ISU Neamț care va fi voce unică, toate informările și raportările vor pleca către MAI”, a declarat şi prefectul George Lazăr.

Snowmobile la Pompierii Roman

”Pentru asigurarea intervenţiei la urgenţele medicale, începând cu data primei atenţionări/ aver-tizări meteorologice de ninsoare şi viscol, până la sfârşitul iernii, snowmobile-ul de la Serviciul Salvamont Neamţ va fi relocat la Detaşamentul de Pompieri Roman şi va fi încadrat cu reprezentanţi ai acestui serviciu în perioadele de atenţionări/avertizări me-teorologice de viscol şi ninsoare. Prevenirea dece-selor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor care locuiesc în spaţii neîncălzite se va desfăşura conform Pro-cedurii CJSU, iar primarii municipiilor şi oraşelor vor fi în măsură să ope-raţionalizeze spaţiile pen-
tru cazarea, în perioadele cu ger, a persoanelor fără adăpost, începând cu data de 30.11.2013”, a precizat col. Ioan Nițică, șeful ISU Neamț.
De asemenea, primarii tuturor localităţilor vor asigura spaţii pentru cazarea temporară a persoanelor care rămân blocate pe teritoriul administrativ al acestora ca urmare a înzăpezirii comunicaţiilor ru-tiere și vor trebui să efec-
tueze operaţiuni de toa-letare a coronamentului arborilor situaţi pe traseele reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice în vederea asigurării zonei de protecţie.
Directorii unităţilor de învăţământ au și ei atribuțiile lor în caz de viscol puternic și înzăpezire. Aceștia vor trebui să ia măsura suspendării cursurilor unităţilor de învăţământ, pe baza prognozelor meteo-rologice şi a manifestării fenomenelor meteorologie periculoase specifice iernii, cu consultarea primarilor şi informarea Inspectoratului Şcolar Neamţ şi a ISU Neamț cu cel puţin 12 ore înainte de începerea cursurilor, interval în care vor fi anunţaţi despre aceasta elevii şi cadrele didactice.
Începând cu data de 2 decembrie Consiliul Jude-ţean Neamţ, Secţia Drumuri Naţionale Piatra Neamţ, IPJ Neamţ, E.ON Moldova Distribuţie SA, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al Judeţului Neamţ vor trebui să pregătească specialişti pen-tru constituirea, la ordin a Comandamentului ope-raţional judeţean pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice perioadei de iarnă.

Irina CĂLIN

Articolul precedentUn ochi râde și doi plânge. La cejeu
Articolul următorNemţenii nu s-au trezit cu noaptea-n cap