Din dorinta de a diversifica meniul de acasa, am intalnit multe gospodine care prepara frecvent shaorma de casa. Mai ales ca in ultimii ani s-au popularizat foarte mult la noi in tara termenii de „kebab” si „shaorma”.
Mai mult decat atat, fast-food-urile a caror meniu se axeaza pe aceste preparate de origine orientala sunt intr-o continua crestere.
Acestea sunt motivele pentru care am decis sa vorbesc in acest articol despre kebab si shaorma. Este important si interesant, in acelasi timp, sa cunoastem istoria acestor preparate, dar si diferenta dintre ele.
Totodata, iti voi prezenta si reteta celei mai bune shaorma de casa, pe care te indemn sa o incerci (o gasesti si pe site-ul Retete.Online).
Istoria kebabului si a shaormei
Despre istoria kebabului se poate spune ca dateaza inca de pe vremea Imperiului Persan. Atunci soldatii arabi isi frigeau carnea, infipta in sabii, direct in jurul focului.
Ulterior, tehnica de gatire a carnii prin rotire cu foc din lateral, a fost utilizata de o familie de turci pe nume Iskender. Acestia s-au afirmat in jurul secolului XIX, ideea lor facand inconjurul lumii pana in momentul de fata.
De la numele lor provine si preparatul cunoscut astazi sub denumirea de iskender kebab.
De-a lungul timpului, au exista cativa turci care au sustinut ca sunt „inventatorii” preparatului oriental cu carne, condimente si legume. Unii le-au introdus pe toate in lipie, chifla sau pita, reprezentand o forma moderna de servire.
Totusi, despre shaorma la lipie se stie ca a fost inventata undeva prin anii `50, in Germania, de catre un emigrant turc. Ideea a pornit de la dorinta clientilor de a lua mancarea acasa.
Kebab sau shaorma, indiferent cum le-am numi, reprezinta in intreaga lume „cartea de vizita” a gastronomiei turcesti. Cele doua preparate sunt atat de apreciate, incat turcii raspanditi pe tot teritoriul Europei au format Asociatia Turcilor Producatori de Doner Kebab din Europa. Sediul asociatiei se afla la Berlin, acolo unde au fost inregistrate peste 1000 de standuri producatoare de kebab si shaorma.
Mai mult decat atat, Germania este tara din Europa care are cele mai multe standuri cu kebab din intreg continentul. Numarul lor este de aproximativ 16.000 de standuri pe intreg teritoriul Germaniei.
In Romania, conform statisticilor, se consuma zilnic aproximativ 200.000 de bucati de shaorma. Deci, putem spune ca si romanii sunt mari consumatori ai preparatului oriental.
Totusi, la noi reteta originala este mult modificata, romanii preferand asa-numita „shaorma cu de toate”. Acest „de toate” include de fapt ingredientele care nu se gasesc in preparatul original. In general, este vorba despre: maioneza, cartofi prajiti sau ketchup, care inlocuieste oarecum sosul traditional de rosii.
De pe alta parte, romanii prefera shaorma cu piept de pui, pe cand reteta clasica se face cu carne de miel sau vita.
Diferenta dintre kebab si shaorma
Pentru a diferentia cele doua cuvinte este suficient sa intelegem etimologia lor si mai ales, modul de preparare a carnii.
„Kebab” sau denumirea corecta, turceasca, „doner kebab”, inseamna „kebab rotit”. Aceasta expresie desemneaza procesul de gatire a kebabului. Adica, atunci cand pregateau un kebab, turcii puneau carnea pe un bat, pe care il roteau in continuu deasupra focului lateral. Procesul in sine era unul lent si destul de complicat, fiindca batul trebuia sa stea in permanenta in pozitie verticala.
Astazi lucrurile stau putin altfel, deoarece nu mai este nevoie ca cineva sa tina batul deasupra unui foc pozitionat lateral. Nu mai este necesar nici macar batul, intregul proces fiind simplificat de aparatele special create pentru kebab.
Despre termenul „shaorma” se poate spune ca are doua surse de provenienta. Initial a provenit dintr-un cuvant turcesc, insa se crede ca apoi a fost „imprumutat” de arabi. Ideea este ca, indiferent de originea cuvantului, in ambele limbi el inseamna „rotativ”.
Spre doesebire de kebab, carnea pentru shaorma era si este in continuare pregatita la foc jos, cu carnea rotita deasupra lui.
In traditia turceasca, atat shaorma, cat si kebabul se mananca din farfurie, cu orez, legume, humus si diverse condimente. Cat despre sosuri, predomina cel de rodie, usturoi, branza sau celebrul sos amba, facut din mango, humus si pasta de susan.
Deci, amestecul oriental servit la farfurie, in lipie, pita sau chifla se poate numi doner kebab, doner sau shaorma. Denumirea este data de felul in care se prepara carnea. Iar diferenta dintre cele doua preparate nu are nicio legatura cu felul in care ele sunt servite.
Shaorma de casa
Iti poti surprinde familia si prietenii, invitandu-i la shaormeria din propria casa J.
Shaorma nu este un preparat care sa necesite foarte multe cunostinte intr-ale bucatariei si gatitului. De asemenea, combinatia de ingrediente este la libera alegere. Iar ceea ce iti voi prezenta mai jos, este reteta unei shaorma de casa, facuta cu ingredientele preferate de familia mea.
Ingrediente:
- lipii integrale sau graham
- 500 piept de pui (sau orice carne doresti)
- 500 g gartofi
- 1 ceapa
- 2 – 3 rosii
- 300 g varza
- 3 – 4 castraveti murati
- 150 g maioneza (de preferat, pregatita in casa)
- 1 lingurita usturoi granulat
- 1 lingurita boia de ardei dulce sau iute
- ulei de masline
- turmeric
- coriandru macinat
- patrunjel proaspat tocat
- 2 – 3 linguri zeama de lamaie
- sare
- piper
Mod de preparare:
Este indicat sa incepi sa pregatesti shaorma, ocupandu-te in primul rand de carne. O poti taia felii subtiri si o condimentezi bine cu: ulei de masline, usturoi granulat, coriandru, turmeric, boia, sare si piper.
Urmatorul pas consta in rumenirea carnii la tigaie sau la cuptor. Eu prefer sa o fac la tigaie, fiindca am mai mult control asupra gatirii ei si o pot amesteca periodic.
Dupa ce carnea este gata, cat timp se racoreste, poti pregati cartofii. Acestia se curata, se spala, se taie in felii mai mari si se asezoneaza cu ulei de masline si sare. Apoi se introduc la cuptor. Prefer cartofii la cuptor, chiar si in shaorma, deoarece mi se pare un mod mult mai sanatos de a-i gati.
In timp ce se pregatesti cartofii, te poti ocupa de restul ingredientelor cu care vei umple shaorma. Taie rosiile, castravetii si patrunjelul. Varza o poti pregati ca pe o salata oarecare, asezonata cu ulei de masline, sare, piper si otet sau zeama de lamaie.
Cand toate ingredientele sunt pregatite, te poti apuca de asamblarea shaormei.
Pentru a nu „pierde” ingredientele din shaorma, iti recomand sa folosesti folie de aluminiu, cu diametrul putin mai mare decat al lipiei. Pune lipia pe folie, unge-o cu maioneza, adauga carnea, cartofii si restul ingredientelor. Peste toate ingredientele adaugate, pune ketchup.
Iti recomand sa pui toate ingredientele pe o margine a lipiei, pentru a fi mai usor cand o rulezi. Dupa ce lipia este rulata, impacheteaz-o in folie si ai grija ca si capetele sa fie bine stranse.
Este indicat ca shaorma sa fie servita cat mai repede.
Pofta buna!