ROMANIA-GOVERNMENT-PRIME MINISTER DESIGNATED-VICTOR PONTA

Pe 14 noiembrie va avea loc ședința de Guvern în care se va finaliza și adopta proiectul Legii Descentralizării. Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul va pleca imediat la Parlament, cu propunerea, dacă Birourile reunite vor fi de acord, ca prezentarea Legii descentralizării asupra căreia își vor angaja răspunderea, să fie făcută în data de 19, marţi, conform calendarului constituţional şi, după aceea, eventual, să poată fi parcurse şi celelalte proceduri constituţionale, în aşa fel încât Legea descentralizării să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014. După câte se pare, la Neamț, deocamdată, Legea Descentralizării este așteptată atât cu încântare, cât și cu înfrigurare, pentru că, pe deoparte, în opinia autorităților, descentralizarea e un lucru bun – dat fiind faptul că se dă mai multă putere autorităților locale. Pe de altă parte, răceala vine pe șira spinării autorităților dacă stau să se gândească că, odată cu descentralizarea, nu se știe dacă vor primi și bani pentru a putea administra tot ceea ce le revine odată cu aceasta.

”Așteptăm să vedem care vor fi primele etape ale acestei descentralizări și ce presupune aceasta din punctual de vedere al CJ, urmând să se hotărască ce se va întâmpla în funcție de ceea ce se va transmite în teritoriu. Este un prim pas bun în ceea ce se cere de 15 ani încoace și anume asigurarea unei independențe cât mai mari a unităților administrative teritoriale astfel încât decizia să se ia la nivelul cel mai de jos pentru că acolo se cunoște situația reală. Descentralizarea nu trebuie să fie doar o predare de atribuții, ci și în asigurarea pârghiilor financiare necesare”, a spus Dan Manoliu, vicepreședinte al CJ Neamț.

”Așteptăm să vedem ce se va întâmpla, desigur va mai dura puțin până va intra în vigoare însă această descentralizare e un lucru destul de bun în condițiile în care se dă o mai mare libertate la nivel de UAT. Să vedem în ce vor consta primele etape și măsuri cerute de Legea Descentralizării”, a explicat şi Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț. (I. CĂLIN)