Viorel Stan, deputat PSD de Neamț și fost inspector școlar general al județului, anunță, într-o declarație de presă, ”Modificări salariale majore în învățământ”.

”Cadrele didactice din sistemul național de învățământ, în sfârșit, primesc ceea ce merită și asta deoarece activitatea unui cadru didactic este de o responsabilitate socială majoră, responsabilitate recunoscută de PSD, prin programul de guvernare, recunoscută de guvernul României – guvernul Viorica Dăncilă. Astfel, parte de la 1 decembrie 2018, parte de la 1 ianuarie 2019, majorarea veniturilor colegilor mei cadrele didactice s-a făcut, concomitent, prin alocarea a patru măsuri.

Vorbim, mai întâi, despre acordarea unui spor de 10% pentru suprasolicitare neuropsihică. Apoi, decizia Guvernului de a acorda norma de hrană angajaților din sistemul bugetar, adică și profesorilor, aduce un plus, in medie, de aproximativ 370 de lei brut în fiecare lună.

O a treia modalitate de majorare a veniturilor profesorilor vine din creșterea graduală ce a avut ca orizont de timp anul 2022. S-a aplicat, de la 1 ianuarie 2019, 25% din ecartul între salariile prezente și cele aferente anului 2022, un sfert din această majorare promisă și asumată de Guvern prin Legea nr. 153/2017. Vestea și mai bună este că restul de 75% se va acorda până în 2020, adică se devansează termenul final cu doi ani.

A patra măsură de majorare a veniturilor în învățământ vine din aplicarea sporului de 10% pentru condiții vătămătoare de muncă.

Consider că toate acestea reprezintă un semnal clar că educația este o prioritate pentru Guvernul PSD-ALDE.

Ca să vă ofer și câteva cifre macro, globale: în anul 2019, Ministerul Educației va avea un buget total de 30,8 miliarde de lei, iar în 2018 a avut un buget de 21.011 miliarde de lei. Este o diferență în plus de aproape 48%. Acești bani nu vor fi folosiți exclusiv pentru acoperirea majorărilor salariale, ci și pentru inițierea și dezvoltarea unor activități în domeniul educațional.

Este vorba, spre exemplu  de alocarea de sume pentru noi investiții, precum modernizarea unităților de învățământ si dotarea acestora cu facilități la nivelul sec XXI. La finalul mandatului guvernului PSD-ALDE, în 2020, toate unitățile școlare atât din urban, cât și din rural vor avea toalete în incinta clădirilor și, bineînțeles, apă curentă.

Sunt prevăzuți bani în noul buget, 1,1 miliarde lei, pentru asigurarea de rechizite pentru toți copiii din învățământul primar (se va aplica de la 01 sept 2019).

Un alt exemplu: dotarea claselor cu table inteligente și cu tablete ceea ce reprezintă un proiect estimat la 400 de milioane de euro.

În domeniul formării profesionale, este deja bugetat un program național denumit Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED”, în care vor fi formați un nr de 55.000 de cadre didactice, în primă etapă, ce vor deveni apoi formatori locali, vectori de promovare a unui nou mod de abordare a procesului de educație, formare complexă, atât pe domeniul formării științifice, cât și al didacticii moderne si al psihopedagogiei.

Pentru PSD, pentru guvernul Dăncilă, educația reprezentă prioritate națională, ceea ce se vede și prin multitudinea de măsuri atât în domeniul salarial, cât și în dezvoltarea infrastructurii și a dezvoltării bazei materiale, precum și al formării profesionale. Sunt premise pentru creșterea calității actului educațional, ceea ce suntem convinși se va și întâmpla.

Prof. Viorel STAN, deputat de Neamț, secretar comisie învățământ, știință, tineret și sport”

Articolul precedentÎncă 1.000 de doze de vaccin gripal pentru Neamț
Articolul următorNoutăți de pe frontul autostrăzii Târgu Neamț – Târgu Mureș: se fac hârtii
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.