0:00

Deputatul Cătălin Drăgușanu îl ia la întrebări pe ministrul Niță, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Deputatul conservator de Neamț, Cătălin Drăguşanu, l-a interpelat pe ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, cu o întrebare delicată referitoare la acordarea certificatelor verzi. Interpelarea este interesantă pentru publicul larg, deoarece în județ există mulți investitori care au proiecte de investiții în ”energia verde”, dar și mulți consumatori nemulțumiți de factura la energie, mărită tocmai din cauza certificatelor verzi acordate de statul român. Cătălin Drăgușanu i-a solicitat un răspuns în scris dlui. Constantin Niță, ministrul delegat pentru Energie: ”Conform datelor existente, sectorul energiei verzi din România a atras, în ultimii trei ani, investiții de peste trei miliarde euro. Mulți investitori români și străini au crezut în potențialul de dezvoltare al României în acest sector, au făcut investiții masive și au creat locuri de muncă. Multe fabrici, mari consumatoare de energie, au ales să facă investiții în propriile centrale electrice, fiind mai rentabilă o astfel de investiție decât plata energiei electrice către furnizorul tradițional. Și toate acestea s-au petrecut în baza Legii 220/2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. De curând ați afirmat, citez: Alocarea unui număr de certificate verzi va fi redusă timp de trei ani, începând cu data de 1 iulie 2013, iar pierderile suferite de către producători vor putea fi recuperate de către aceștia de la 1 ianuarie 2017”.

„Investitorii să facă dovada că nu-și recuperează investițiile”

Am ales să selectăm întrebările și răspunsurile, în ordine, pentru o lectură mai uşoară.

Întrebare: Cum vor recupera producătorii de energie verde pierderile?

Răspuns: Pentru a proteja interesele investitorilor, propunerile se referă la amânarea unor venituri și nu la reducerea acestora. În plus, sunt amânate numai circa 30% din veniturile totale, reprezentând cel mult cotele de amortizare ale investițiilor efectuate. (…) Nu apreciem că se produc pierderi semnificative investitorilor.

Întrebare: Ce plan aveți pentru împiedicarea exodului companiilor de profil și pentru evitarea concedierilor masive a celor care lucrează în acest sector?

Răspuns: Companiile de profil (operatori în producția de energie electrică din surse regenerabile) nu au absolut nici un motiv pentru închiderea centralelor, concedieri, exod. Având în vedere cheltuielile de operare și mentenanță extrem de reduse și nivelul subvențiilor acordate de alte state, apreciem că acești operatori vor continua să exploateze în profit investițiile din România și nu au motive de exod deoarece vor realiza venituri curente pe perioada 2013, similare cu ale operatorilor pe aceleași tehnologii din majoritatea ţărilor Uniunii Europene.

Întrebare: Cum credeți că va face România față proceselor  intentate de cei care au investit zeci de milioane de euro în acest sector și care nu-și vor recupera investițiile?

Răspuns: Pentru a intenta procese statului român condiția este, așa cum menționați și dumneavoastră, ca investitorii să facă dovada că nu-și vor putea recupera investițiile. Apreciem că prin măsurile propuse nu se va produce acest efect și nu vor exista investitori care să poată face dovada că nu se vor recupera investițiile la sfârșitul ciclului de viață al acestora, ca efect direct al modificărilor legislative.

Deputatul Cătălin Drăgușanu îl ia la întrebări pe ministrul Niță, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Ar trebui ca prețul energiei să scadă”

Mihai Apopii, directorul Camerei de Comerț și Industrie Neamț a vorbit despre acest subiect în numele mediului de afaceri: ”În mod normal, când investești într-o sursă alternativă de energie, la nivel de politică de stat, ar trebui ca prețul energiei la consumatorul final să scadă. La noi lucrurile sunt date peste cap. Nivelul sprijinului acordat a fost atât de mare, încât el genera profit imediat la investitori și preț mare la consumator. Pe de altă parte, nu e corect să schimbi regulile în timpul jocului, oamenii și-au făcut planuri de afaceri, planuri de investiții, au finanțări negociate. Energia ar fi putut fi marele atu al României, avem energie hidro și nucleară suficientă pentru un preț mic, care ar face competitive produsele din România, care ar atrage investitorii. Acum avem profituri mari la unele companii, cheltuieli imense și prețuri mari”.

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentLiga I tot mai mică
Articolul următorBalastierele la putere în Neamț